Inapoi

Nelson Mandela lanseaza proiectul pentru spitalul destinat copiilor din Johannesburg

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
nelson_mandela

Proiectul pentru noul spital destinat copiilor, realizat de catre Sheppard Robson si John Cooper Architecture (JCA) in Johannesburg - Africa de Sud, a fost lansat oficial de catre fostul presedinte sud-african Nelson Mandela.

 

Pe 31 iulie, in timpul discursului Nelson Mandela, care de curand a implinit varsta de 91 de ani, a subliniat importanta si necesitatea acestui spital pe un continent in care milioane de copii nu ajung sa implineasca varsta de cinci ani. "Acesta nu este un lux, ci o nevoie vitala care nu mai putea fi amanata".

 

Proiectul castigator pentru construirea noului spital pediatric a fost elaborat in colaborare cu arhitectul Gapp si Ruben Reddy ca parte a unei competitii internationale. Locatia spitalului este in campusul Wits din Parktown Johannesburg, o zona centrala care va favoriza o acoperire echilibrata a intregii regiuni.

Spitalul va avea 200 de paturi, 8 zone de diagnostic si cu planuri ulterioare de extindere pentru inca 300 de paturi. Va functiona in parteneriat cu scoala medicala de la Wits ca baza primara de ajutor si va angaja in colaborare toate unitatile medicale de pregatire din intreaga regiune.

 

Ideea arhitecturala se concentreaza asupra unei "gradini secrete" - o "inima" vizuala si spirituala - in jurul careia se desfasoara toate activitatile. Datorita latimii reduse a planurilor, cladirea primeste foarte multa lumina si ventilatie naturale, un concept al dezvoltarii durabile care implica folosirea energiei pasive si a resurselor locale, forta de lucru si materialele necesare constructiei.


Rod Mcallister, partener si director de design la firma Sheppard Robson, care a fost primit la ceremonia de lansare de Nelson Mandela in persoana, a declarat: "Shepard Robson este incantata de castigarea acestui concurs pentru ca ne vom implica intr-un proiect de mare importanta pentru Africa. A fost o onoare sa il cunosc pe Nelson Mandela stiind ca jucam un rol important in indeplinirea viziunii lui pentru Africa de Sud".
Lucrarile de constructie la spitalul in valoare de 800 milioane de dolari vor incepe in 2010 si este planificat sa se termine in 18 luni.

 

Mai multe informatii gasiti oe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa