Inapoi

Noile telefoane Nokia vor functiona cu "aer"

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
nokiaunderadio1

Aceasta inventie poate fi inclusa in categoria "tehnologiei despre care habar nu aveam ca este posibila"! Cu toate acestea Nokia sustine ca in cativa ani, vor reusi sa produca telefoane mobile care se vor incarca din mediul inconjurator folosind undele radio. Aceasta tehnologie revolutionara ar putea produce modificari dramatice ale consumului de energie la nivel mondial daca fiecare telefon mobil va functiona cu "aer".

Oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare Nokia din Cambridge - Marea Britanie, lucreaza din greu la dezvolatarea unui produs capabil sa genereze cantitati mici de energie folosind undele radio si tv din atmosfera. Telefonul mobil ar capta aceste unde radio indiferent de frecventa, pornind de la 500 megaherti si mergand pana la 10 gigaherti, spectru care include atat undele tv cat si pe cele produse de cuptoarele cu microunde, de alte telefoane mobile, bluetooth, GPS si retele wireless LAN. In teorie, doua circuite ar trebui sa capteze si sa transforme aceasta energiei intr-un curent electric capabil sa incarce bateria telefonului mobil.

 


Se doreste ca pentru moment sa se reuseasca reincarcarea telefonului si mentinerea lui in modul "stand by", pentru ca la inceput, nu va fi sufienta energie pentru incarcarea acestuia in timpul folosirii sau la capacitatea maxima. Markku Rouvala, unul dintre cercetatorii care participa la acest proiect, spune ca "punctul cheie consta in obtinerea unor circuite care folosesc mai putina energie decat cea primita". Pana acum, au reusit sa dezvolte un circuit care inmagazineaza pana la 5 miliwati putere, iar telul lor este sa-l imbunatateasca pana la capacitatea de 20 miliwati - ceea ce ar fi suficient pentru mentinerea unui telefon mobil in modul "stand by". Daca se va ajunge pana la obtinerea a 50 miliwati de putere ar fi suficient ca sa se inceapa reincarcarea lenta a bateriei.

Aceasta tehnologie va putea fi aplicata si altor echipamente electronice cum ar fi MP3 playere-le, jocurile portabile, e-book-urile, etc. Aceasta noua tehnologie nu este singura pe care Nokia doreste sa o implementeze pentru reincarcarea telefoanelor mobile, se gandesc la folosirea acesteia in paralel cu energia produsa de celule fotovoltaice. Cu toate progresele facute, aceste inovatii mai au cel putin trei ani pana vor ajunge sa fie pe piata, in noile telefoane mobile.

 

 Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com.

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa