Inapoi

Norman Forster primeste premiul Printului de Asturia pentru arta

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
normanfoster

Arhitectul Norman Foster a fost ales de catre juriul Fundatiei "Printul de Asturia" pentru decernarea premiului pentru Arta, primul din seria de opt premii inmanate anual.

Premiile Fundatiei "Printul de Asturia" sunt oferite incepand cu 1981, pentru recunoasterea si promovarea demersurilor stiintifice, tehnice, culturale, sociale si umanitare intreprinse de indivizi si organizatii la nivel mondial. In acest spirit, premiul "Printulului de Asturia" pentru Arta va fi oferit celui ale carui realizari in domeniul arhitecturii, cinematografiei, dansului, sculpturii, muzicii, picturii cat si a altor forme de expresie artistica, reprezinta o contributie semnificativa la mostenirea culturala mondiala.

Concurand cu alte 25 de candidaturi reperzentand: Austria, Brazilia, Cuba, Fanta, Italia, Peru, Portugalia, Statele Unite ale Americii, Rusia si Spania, Lordul  Norman Foster a fost ales pentru abordarea de compromis constant realizat intre valorile nobile/clasice ale arhitecturii si ideile inovatoare, pentru perfectiunea cu care abordeaza fiecare etapa a proiectului si implementarea tehnologiilor de ultima generatie, pentru amploarea intregii cariere dar si pentru adoptarea si implementarea conceptului de dezvoltare durabila.

Printre ultimile proiecte ale acestuia se numara statia de metrou din Florenta - Italia, turnul de birouri "Caja" din Madrid - Spania, piramida care gazduieste "Palatul Pacii si Reconcilierii" din Astana – Kazakstan.

I-a fost oferit titlul de "Lord" Norman Foster  in 1999, iar printre premiile primite de-a lungul carierei se numara si: "Medalia de Aur pentru Arhitectura" oferita de Institutul Britanic de Arhitectura (1983), Premiul "Mies van der Rohe" (1992), Premiul "Pritzker" (1999), Premiul "Auguste Perret" (2002), Premiul "Imperial" (Japonia 2002) si Premiul "Madrid Creatividad" (2006).

Celelalte premii ale Fundatiei "Printul de Asturia" vor fi anuntate in cursul saptamanilor viitoare, fiecare dintre acestea constand intr-un cec de 50 000 euro, o scupltura donata de Joan Miro, o diploma si o insigna. Decernarea premiilor va fi prezentata in luna septembrie la Oviedo, in cadrul unei ceremonii oficiate de catre Majestatea Sa Printul de Asturia.

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa