Inapoi

Noul Institut Francez gandit sa exemplifice diversitatea culturala a statului Mauritius

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Atunci cand compania Lampotang & Sieew Architecs au participat la acest concurs de design, Franta abia ce isi prezentase motiunea pe tema diversitatii culturale in cadrul UNESCO in octombrie 2005. Mauritius este considerat o "oala" si un laborator pentru diferite culturi. Noul institut a fost perceput de catre arhitecti ca un loc propice pentru ca elemente ale culturii asiatice, africane si europene sa se intalneasca si sa coexiste.

Intrarea in cladire se realizeaza prin intermediul unei rampe ce trece prin patru portaluri de sticla, fiecare simbollizand una dintre culturile locale ca facand parte din acel loc deschis soi transparent oferit de Franta. Relieful natural a oferit cadrul propice realizarii unei platforme inaltate, pastrand toti cei trei copaci in interiorul cladirii, accentuand faptul ca natura joaca un rol important - o reprezentare a transparentei si ambiguitatii interioarelor/ exterioarelor in contextul climatului local tropical. Aceasta agora pune in evidenta natura intr-un context urban foarte puternic, amestecand natura si cultura. In sfarsit, publicul preia controlul asupra locului si creaza o animare vizibila a tuturor zonelor.

Cei 2 571mp ai intregii interventii sunt organizati pe trei niveluri, cel mai de jos fiind destinat zonei de parcaj si spatiilor tehnice. Etajul intermediar, mijlocul, este cel mai important si a fost destinat integral publicului si spatiilor culturale. Zonele de birouri au fost organizate la ultimul nivel. Platforma deschisa include amfiteatrul, o sala de conferinte si o mediateca, dar a fost gandita sa fie flexibila pentru a putea gazdui diferite expozitii, concerte si spectacole, conferinte si ateliere, cat si o cefenea "a la francaise".
Institutul ofera o relatie naturala cu elemente precum aerul, soarele, vantul si ploaia; un raspuns la climatul torid prin prevederea spatiilor deschise care permit ventilare naturala si iluminat natural. Parasolarele si obloanele ajuta in controlul iluminatului si in economisirea energiei prin pastrarea unei temperaturi optime fara a folosi sistemele de climatizare. Apa de ploaie este colectata intr-un elesteu natural care abunda in plante tropicale. Folosirea pietrei locale, a lemnului si a copacilor existenti ajuta la gasirea unui punct comun intre vernacular si arhitectura contemporana.

 
Mai multe informatii gasiti pe www.worldnearchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa