Inapoi

Noul monument din Roma, cladirea MAXXI proiectata de Zaha Hadid

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
cladirea_maxxi_4

Dupa mai mult de zece ani de lucrari de constructie, cladirea ce gazduieste Muzeul National pentru Arta sec XXI (MAXXI) din Roma a fost intr-un final terminata. Un proiect de o importanta deosebita, o oportunitate pentru arhitecta Zaha Hadid de a fuziona trecutul cu modernul in vechiul cartier al Romei, Flaminio, in zona vechilor cazarme militare Montello. Zaha Hadid a castigat in 1999 competitia internationala pentru realizarea acestui proiect.

Volumetria care adaposteste spatiile de expunere pentru MAXXI Arte si MAXXI Arhitectura, cat si o sala de spectacole, o librarie, o cafeterie, laboratoare si spatii de studiu, spatii de expunere aditionale, creaza o relatie intriganta intre vechi si nou, intre interior si exterior. Elemente specifice ale istoriei locului sunt reprezentate in portile intrarii iar elemente ale arhitecturii traditionale sunt prezente in fatada principala, dar totul pare sa fie dominat de o atractie deosebita pentru descoperirea structurii moderne din beton armat, o oportunitatea de a intrezari un viitor alternativ al orasuilui. Dupa cum declara si Zaha Hadid: „Eu vad in volumetria cladirii MAXXI un mediu urban impresionant propice schimburilor de idei si incurajarii vietii culturale a orasului".

O relatie stransa intre spatiu interior si cel exterior a fos creata prin legarea intregii structuri la tesutul urban al Romei. Din piata exterioara cladirii, prin care vor intra vizitatorii la inaugurarea din primavara lui 2010, zonele mari vitrate vor atrage privirile curiosilor la exponatele din interior. Acoperisul din sticla de dimensiuni impresionante ofera spatiului interior lumina naturala din belsug, care datorita unor sisteme de control poate fi filtrata si dozata in functie de necesitati.
Peretii din beton, cu forme organice si nefinisate asigura spatiul neutru pentru gazduirea viitoarelor opere de arta si impresioneaza vizitatorul pe masura ce urmareste liniile sinuase, trecand dintr-un spatiu intr-altul.

 

 









Elementul arhitectural menit sa surprinda vizitatorii se afla chiar in zona intrarii unde intr-un spatiu dezvoltat pe verticala, se intersecteaza vizual mai multe scari care leaga diferitele niveluri si care au fost transformate in elemente luminoase de catre firma de design Equation Lighting, aducand un plus de detaliu si de spectacol intregului design.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa