Inapoi

Noul Muzeu al Acropolei din Atena

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
muzeul_acropolei1

Proiectat de catre biroul de arhitectura Bernard Tschumi Architects din New York/Paris impreuna cu Michael Photiadis din Atena ca si firma de arhitectura asociata, Muzeul Acropolei din Atena a gazduit cateva expozitii temporare in galeria de la parter, pe perioada acestui an. Odata cu deschiderea oficiala, vizitatorii pot in sfarsit sa admire toata suita de galerii, prezentate ca o experienta arhitecturala dramatica, special conceputa pentru aceasta colectie.

 

In peste 150 000mp de spatii de expunere, reprezentand de zece ori mai mult decat dispunea vechiul Muzeu al Acropolei, vor fi prezentate obiecte recuperate de pe colinele Acropolei, antichitati care vor avea un efect catalizator in cresterea interesului acordat la nivel mondial pentru perioada istorica a antichitatii clasice. Cei 226 000mp ai Muzeului au reprezentat atat un proiect cultural foarte important pentru Grecia cat si un element de referinta in sfera artei la nivel mondial.

 

Pentru prezentarea acestei colectii de antichitati, arhitectul si designerul Bernard Tschumi a creat in mod intentionat o stuctura simpla, fara nimic monumental in compozitie, a carei design simplu si exact evoca gandirea matematica si claritatea conceptuala a arhitecturii elene.
Arhitectul B.Tschumi declara: "Volumetria cladirii a rezultat ca raspuns la provacarile de a crea o structura care sa merite sa gazduiasca cele mai dramtice sculpturi ale Antichitatii Grecesti si aceasta intamplandu-se intr-un cadru cu multe influente istorice si caracteristici monumentale. Locatia unde urma sa fie amplasat muzeul este chiar la poalele Acropolei, intrand intr-un dialog cu constructia Parthenonului, una dintre celel mai importante cladiri ale civilizatiei. In acelasi timp, a trebuit sa tinem cont de siturile arheologice, de prezenta orasului contemporan si trama lui stradala, cat si de provocarile speciale cum ar fi climatul arid al Atenei si zona seismica in care urma sa construim."

 

Amplasat in zona istorica Makryianni, noul Muzeul al Acropolei se afla la mai putin de 1000m de Parthenon, in zona sud-estica a acestuia, la intrarea intr-o zona de alei pietonale care fac legatura intre siturile arheologice si monumentele Acropolei. Aceasta locatie a fost atent selectionata pentru a incuraja un dialog intre spatiile expozitionale ale muzeului si cladirile de pe Acropola. Tschumi a fost ales pentru proiectarea muzeului in urma unui concurs jurizat de prestigiosi arhitecti, ingineri si arheologi, prezidat de arhitectul Santiago Calatrava.

 

"Proiectul a fost ales datorita solutiei simple si clare si nu in ultimul rand frumoase care a fost propusa in concordanta cu frumusetea si simplitatea exponatelor ce vor fi gazduite de muzeu, asigurand o experienta muzeistica si arheologica relevanta pentru ziua de azi dar si pentru viitorul apropiat" declara Profesorul Dimitrios Pandermalis, Presedinte al Organizatiei pentru Construirea noului Muzeu al Acropolei.
In timpul fazei anterioare demararii constructiei, arheologii au descoperit ramasitele unui oras atenian, excavand peste 43 000mp. Aceste vestigii au fost conservate si integrate in desingul Muzeului si sunt acum o parte importanta din traseul expozitional al acestuia.

Cladirea este articulata in trei straturi, cu o baza, o zona de mijloc si o zona de de capat, superioara. Baza volumetriei planeaza deasupra sitului arheologic pe mai mult de 100 de coloane din beton, care au fost pozitionate una cate una cu ajutorul expertilor astfel incat sa nu se produca deteriorari ale sitului. Acest nivel al muzeului contine intrarea principala si spatii pentru expozitii temporare, cat si deschideri sau pardoseli de sticla care sa permita vizualizarea sitului arheologic.

 

O rampa din sticla conduce catre un spatiu deschis pe doua niveluri, in zona de mijloc a muzeului care gazduieste expozitiile permanente reprezentand obiecte din perioada Arhaica pana la cea Romana si un mezanin cu restaurante si o terasa publica.
Volumul se incheie cu Galeria Parthenon, un spatiu rectangular, complet vitrat, iluminat prin acoperis, care a fost rotit cu 23° de la axul orizontal al cladirii astfel incat sa fie paralel cu cladirea Parthenonului. Anvelopanta vitrata a intregului spatiu permite vizitatorilor sa aiba o imagine de 360° asupra vechiului templu si a orasului inconjurator. In centrul aceste Galerii, volumul de beton central al muzeului este folosit pentru expunerea frizei Parthenonului, asezata in ordinea si orientarea originala de pe fatada monumentului.

 

 

 

 

 

Traseul printre aceste straturi ale cladirii formeaza o veriga tridimensionala, care ii indruma pe vizitatori printre exponate, asezate in ordine cronologica. Incepand cu excavatiile arheologice, vizibile prin pardoseala de sticla din spatiul de intrare, traseul atinge punctul culminant odata cu vederea frizei Parthenonului, asezata in punctul maxim al volumetriei si coboara in spatiul destinat galeriei exponatelor din perioada Imperiului Roman. Traseul a fost gandit pentru a oferi o imagine clara asupra secventelor istorice si pentru a face fata cu brio grupurilor mari de turisti care sunt prognozati sa viziteze zilnic muzeul.

 

Colectiile care vor fi expuse in Museul Acropolei sunt alcatuite in mare parte din sculpturi, majoritatea provenind din monumentele de pe Acropola. Aceste opere de arta au fost create pentru a fi admirate la lumina zilei, puse in valoare de soare pe masura de isi schimba pozitia pe bolta cereasca. Folosirea masiva a peretilor vitrati in cadrul muzeului permite iluminarea naturala a galeriilor, asigurand astfel conditii similare de vizualizare. Lumina naturala inunda ultimul etaj al muzeului, unde se gasete Galeria Parthenonului, ajungand la etajele inferioare prin pardoseala de sticla a atriumului. Luminatoarele, peretii vitrati si deschiderile rectangulare ajuta la propagarea luminii pana la nivelele inferioare, in toate galeriile muzeului.

Peste tot in spatiul noului Muzeu al Acropolei, materiale precum sticla, betonul si marmura au fost folosite pentru a completa elegant simplitatea designului interior general. Betonul a fost folosit pentru realizarea structurii si actioneaza ca fundal pentru operele de arta expuse. Gauri circulare au fost lasate la distante egale in peretii de beton actionand ca tratamente acustice pentru absorbtia undelor sonore. Marmura locala a fost folosita pentru finisarea pardoselilor, circulatiile fiind marcate cu piatra de culoare inchisa iar pentru galeriile expozitionale s-a folosit o piatra de un bej deschis.

Noul Muzeu al Acropolei ofera spatii pentru expozitii permanente, galerii pentru expozitii deosebite, o sala de spectacol de 200 de locuri, un spatiu multimedia, un spatiu de depozitare, un bar si un restaurant cat si alte functiuni conexe. Muzeul este imprejmuit de 75 000mp de gradini amenajate. Bugetul acestui proiect s-a incadrat in suma de 130milioane de euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.e-architect.co.uk

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa