Inapoi

Noul pod din Tbilisi leaga istoria unei natiuni de actualitate

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Intinzandu-se peste raul Mtkvari din Tbilisi, Georgia, noul pod pietonal proiectat de arhitectul italian Michel De Lucchi si directorul de iluminat Philippe Martinaud are o structura compusa din sticla si otel si a fost gandit pentru a face legatura intre vechiul oras si noul cartier. Podul are o copertina de 150m realizata din elemente de otel si foi de sticla. Inaugart oficial pe 6 mai anul acesta, podul a fost comandat de primarie intr-un efort de a realiza un obiect cu o arhitectura contemporana, care sa ajunga exponent al orasului si sa il promoveze in intreaga lume.

Podul pietonal ofera privelisti unice pe de o parte catre biserica Meteki si cetatea Narikala si pe partea cealalta catre podul Baratashvili si resedinta prezidentiala. Acest element arhitectural este mai mult decat un simplu pod. Denumit Podul Pacii, acesta are un sistem de afisaj realizat din 30 000 de LED-uri si 240 de senzori montati in structura, care transmit mesaje specifice, pe toata lungimea celor doi parapeti. Mesajul universal este transmis folosidu-se codul Morse si reprezinta fiecare element chimic din tabelul lui Mendeleiev. Domnul Martinaud explica: „prin aceasta am vrut sa simbolizez omul, prin ceea ce il defineste din punct de vedere organic, psihologic: elementele chimice ale corpului uman. Acest mesaj este expresia vietii si pacii dintre oameni." Rezultatul acestui demers este o structura care straluceste si care pare sa capete o forma biologica, asemanatoare unei creaturi marine care iese din apele raului.
La inaugurarea podului, presedintele Gorgiei, domnul Mikheil Saakashvili a declarat urmatoarele: „Acest pod este simbolul drumului parcurs de Gergia din trecut catre viitor. Acesta este un pod care leaga istoria Georgiei de prezent. Acest pod simbolizeaza de asemenea cel mai important lucru in conceptia si stilul guvernarii noastre - transparenta, mobilitatea, existenta unui scop si modernismul care fac sa ne aliniem la conceptele lumii contemporane."

 


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa