Inapoi

Noul sediu WWF, o cladire neutra din punct de vedere al emisiilor de carbo

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
wwfhq2

Organizatia WWF (Fondul Mondial pentru Natura) s-a implicat activ in problemele legate de mediu si protejarea acestuia incepand cu 1961 iar acum, merge mai departe, urmarindu-si telul prin implementarea conceptelor ecologice in arhitectura.

Firma de proiectare RAU Architecture a fost desemnata castigatoarea proiectului pentru realizarea noului sediul WWF din Olanda, propunand pastrarea si integrarea cladirii existente in noua schema functionala si estetica. Finalizata in 2006, cladirea contine o serie de tehnologii inovatoare care ii permit sa se intretina singura, fara a consuma energie electrica sau termica din reteaua publica.

Este de admirat faptul ca arhitectii care au proiectat cladirea nu au sacrificat forma si imaginea arhitecturala in vederea indeplinirii cerintelor pentru protectia mediului.

  

Noul sediu este realizat in mare masura prin reabilitarea si eficientizarea cladirii existente, imaginea acesteia fiind imbunatatita prin adaugarea unui spatiu cu o forma organica impresionanta. Volumul inserat pentru a face legatura intre aripile de est si de vest ale cladirii, are trei niveluri si gazduieste un spatiu expozitional, receptia si holul de intrare, call center-ul cat si diverse spatii propice pentru socializarea angajatilor. Acesta are exteriorul finiat cu un tip de placi obtinute din argila extrasa din albia raului din zona in timp ce in interior, tavanul este realizat din pamant ramforsat cu o retea de tuburi capilare prin care circula apa cu rol in racirea sau incalzirea spatiului. Folosind principii aplicate in tehnologia geotermala, acest sistem este mult mai eficient decat incalzirea prin pardoseala.

 

 

Firma RAU a propus o serie de imbunatatiri tehnologice si in corpurile de cladire pastrate, cum ar fi: ferestrele cu triplu strat de geam, obloanele din lemn care permit controlul iluminatului natural, tesatura de pasla folosita pentru izolarea fonica, panourile fotovoltaice instalate pe acoperis si caramida de pe anumite portiuni din fatada care poate fi folosita ca si cuib de catre pasari si lilieci.

Toate celelalte produse folosite in constructie si in amenajarea interioarelor sunt fie obtinute prin reciclare fie sunt materiale care pot fi reciclate, acestea contribuind la realizarea unei cladiri neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon.

 

Mai multe informatii gasitit pe www.inhabitat.com

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa