Inapoi

O biblioteca in aer liber deschisa in Germania de Est

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
biblioteca_germania_4

Autor: Mike Chino


Ceea ce a inceput printr-o ansamblarea a peste 1 000 de cutii de bere stranse de catre locuitorii din Germania de Est, a evoluat intr-o volumetrie ce gazduieste o biblioteca in aer liber. Proiectata de catre Karo Architekten in colaborare cu locuitorii din zona, cladirea revitalizeaza un cartier post-industrial din Magdeburg - Germania, prin crearea unui centru cultural si a unei biblioteci "pop-up" de unde se pot inchiria carti la liber, pentru 24 de ore, indiferent de zi. Inaugurata in luna iunie a acestui an, proiectul introduce spatii verzi generoase si refoloseste fatada unui vechi depozit pentru obtinerea unui efect grafic arhitectural deosebit.

Bibliotecile si conceptul de carti imprumutate urmeaza trend-ul ecologic, prin incurajarea folosirii in comun a unor resurse micsorand astfel cererea de celuloza si numarul copacilor sacrificati. Iar aceasta biblioteca incurajeaza dezvoltarea relatiilor si a simtului de impartasire a unor lucruri simple.

Volumele bibliotecii au fost construite de la zero cu ajutorul si interactiune comunitatii din zona, prima data facandu-se un model 1:1 din cutii de bere si mai tarziu, constructia a fost finalizata cu ajutorul echipei Karo Architekten, care a incorporat parti ale fatadei cladirii depozitului Horten din Hamm. Pe tot parcursul proiectarii si lucrarilor de constructie, biblioteca a primit donatii in carti, care acum sunt disponibile pentru imprumut, oricand in timpul zilei, fara a fi nevoie de permis de membru - totul este simplu, te duci la un raft si alegi un volum.

 

 

In completarea acestui spatiu, biblioteca a adus si o zona urbana verde, amenajata corespunzator si care a schimbat imaginea cartierului post-industrial. Piata inierbata contine o cafenea pentru lectura si o scena pe care sunt prezentate piese de teatru ale elevilor scolii primare, lecturi publice, concerte si alte evenimente culturale.

 

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa