Inapoi

O biblioteca in Noua Zeelanda potrivita pentru secolul 21

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Conceptul arhitectural pentru Biblioteca Birkenhead se concentreaza asupra peceptiei exteriorului printr-o serie de copaci seculari aflati pe sit, de aici preluandu-se si teme precum alternarea plin-gol, a transparentei, a calitatii luminii si texturilor. Intentia a fost de a beneficia pe tot parcursul zilei, in toate spatiile cladirii de o lumina naturala vibranta si calitativ propice desfasurarii activitatilor specifice unei biblioteci iar noaptea volumul sa devina transparent. Folosirea caramizii reaminteste de vechile cladiri Plunket, care ocupau in trecut terenul si ajuta la o mai buna organizare a designului volumetriei.

Situl ales pentru amplasarea noii biblioteci in cadrul Rezervatiei Neil Fisher War Memorial se demarca de imprejurimi prin pozitia lui si prin altitudinea fata de imprejurimi. In acest fel noua cladire a blibiotecii va beneficia de privelisti si deschideri panoramice catre Rangitoto si Coromandei in est si catre Waitakeres in vest. Cladirea combina tehnologia Wi Fi, RFID, BMS si internetul cu arhitectura contemporana, organizarea spatiala si designul.
S-a amenajat o parcare pentru 31 de masini in interiorul cladirii cat si un sistem de returnare a cartilor imprumutate de tip „drive through".

Pentru realizarea volumetriei o serie de materiale au fost folosite intr-un mod aparte, pentru a veni in sprijinul conceptului de design. Astfel, pe fatada vestica s-au realizat „aripi" din cedru esenta galben de Alaska si din lemn laminat culoare rosu carmin. Aceste fasii dau o imagine sculpturala peretelui si in acelasi timp regleaza cantitatea de lumina. In acelasi scop au fost folosite lamelele si in zona mezaninului si a terasei.
Pentru a tine sub control efectul de sera care se poate produce datorita suprafetlor vitrate mari, a fost folosita sticla Low E si geamuri termoizolante.





Fatada sudica este un amestec de sticla, colorata in verde si albastru care la interior are pe anumite zone, montate panouri cu diferite modele realizate prin decuparea cu ajutorul laserului. Aceste panouri asigura o lumina difuza la interior, acolo unde este nevoie. Acelasi tip de panouri a fost folosit si pe acoperis pentru a filtra lumina care trece prin luminatoare, cat si pentru a masca tubulatura de ventilare.

Caramida care aminteste de vechea cladire plunket a fost folosita pentru decorarea peretiilor anexei.
Panouri prefabircate usoare au fost folosite pentru realizarea protectiei la foc pe fatada sudica si au fost astfel inserate in compozite incat sa se continue ideea de transparenta si de plutire. Folosirea acestor panouri a redus din cantitatea de termoizolatie necesara suplimentar.

 







Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa