Inapoi

O casa moderna adaptata limbajului arhitectural traditional japonez

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
casa_arhitectura_japoneza4

Casa ca un muzeu, aflata la o distanta de cateva minute de statia de metrou usor, a fost construita in cadrul unei zone mixte comercial-rezidentiala. Drept urmare casele si magazinele vecine inconjura proprietatea conducand la abandonarea conceptului de deschidere a casei catre spatiul exterior, fiind mult mai indicata o abordare spatiala introvertita.

 

Beneficiarul este posesorul unei colectii impresionante de obiecte de arta ale carei exponate dorea sa le prezinte in tot spatiul interior al casei, de aici nascandu-se si tema generatoare de arhitectura a casei ca un muzeu. Conceptul "intra pentru a iesi" a fost implementat in design-ul casei si a avut ca rezultat obtinerea unei volumetrii rectangulare extinsa la maxim, pana la limitele terenului de 776mp, in mijlocul caruia a fost amenajata o curte circulara cu un diametru de 15m. In acest fel fiecare camera va beneficia de deschidere catre aceasta gradina interioara.


Finisajul exterior al cladirii este realizat din dolomit aplicata peste stratul de trermoizolatie, in timp ce la interior peretii si tavanele sunt acoperite cu tencuiala stucco japoneza, cu placi din bambus laminat sau cu piatra naturala. Lemnul de bambus a fost folosit pentru executarea tuturor elementelor de mobilier incastrate sau nu pentru caracterul ecologic al acestei plante care are un ritm rapid de crestere.

Urmand aceeasi idee, s-au folosit o serie de concepte ale arhitecturii durabile imprumutate din arhitectura traditionala japoneza, ca de exemplu "Engaea" (sau traseul perimetral) care unifica sau separa in functie de nevoi spatiul interior de cel exterior. Mai putem mentiona curtile interioare denumite "Tsuboniwa", acoperisul evazat sau "hisashi", ventilatiile incrucisate denumite "Tsuufuu", cat si gradinile verzi de pe acoperis care ajuta la termoizolarea casei. Toate acestea sunt metode pasive de economisire a energiei, preferate in schimbul echipamentelor mecanizate.


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa