Inapoi

O casa noua pentru trupele de dans ale orasului Zagreb

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
cladire_trupe_dans_zagreb_4

Inaugurarea unui mare "movieplex" in orasul Zagreb a condus la inchiderea mai multor cinematografe din centru, cladirile acestora ramanand in paragina. Primaria orasului fiind proprietara cladirii in care era fostul cinematograf Lika, a hotarat sa refolosesca spatiul pentru alte activitati culturale. Urmarind acest plan, cladirea a fost renovata si transformata intr-un centru de dans.

Cincizeci de ani de istorie a dansului contemporan in Zagreb au condus la infiintarea a aproximativ 40 de trupe care acum vor avea un nou sediu, in cladirea noului centru al dansului. Fostul cinematograf se afla intr-o zona rezidentiala, la numai 100 de metri de piata centrala a orasului. Proiectul acestui program se bazeaza in intregime pe prevederile din planul zonal in ce priveste supratafa acoperita. Noul centru al dansului va gazdui multi dansatori, coregrafi, trupe de dans contemporan si companiile vor avea trei studiouri multifunctionale (un studio mare cu 150 de scaune pliante si doua studiouri mai mici, pentru repetitii), trei spatii pentru garderoba, grupuri sanitare si depozitare, cat si spatii pentru birouri.

 

 

 

Singurul element arhitectural nou al centrului pentru dans este noul foaier, un spatiu multifunctional gandit pentru a incuraja comunicarea si interactiunea in cadrul unei cafenele, a bibliotecii sau a magazinului media. Renovarea cladirii s-a facut in parametrii spatiali existenti, dictati de imobilele vecine. Volumul realizat cu formele sale frante simbolizeaza miscarea dansului si sunt un nou semnal si o legatura intre curte si terasa de pe acoperis. Aceasta terasa este ultimul element arhitectural al centrului de dans si reprezinta o parte importanta a proiectului de conservare si restaurare a ultimei scene de pe terasa in aer liber din Zagreb.

 

 

 

 

 

(http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=12904)