Inapoi

O casa pentru arhitectul James Finnie si familia acestuia

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
casa_james_finnie5

Multe elemente au stat la baza definitivarii designului pentru casa acestei familiii. Un buget limitat, un client cu cerinte specifice, un teren ingust si in panta au facut ca suprafata construita, materielele de baza si spatiile deschise sa conduca la realizarea unui volum simplu, dezvoltat pe doua niveluri, cu o baza solida din caramida.

Casele de la Cape Dutch Long din anii 1800 au fost sursa de inspiratie pentru simplitatea formei rectangulare, asezata pe pantele aride ale muntilor din Hout Bay, in afara orasului Cape Town. Un plan liber pentru parter asigura un spatiu de aproximativ 20m, de la un capat la celalalt, suficient pentru relaxare si interactiune cu membrii familiei. De la usa de intrare, spatiul trece din living in zona bucatariei si apoi a celei pentru luat masa, la final oprindu-se in zona de lucru care poate fi separata integral de zona principala prin usile glisante de inaltimea camerei.

Punctul central al spatiului de la parter este reprezentat de barul bucatariei, orientat catre o suprafata vitrata de mari dimensiuni care deschide vederea catre padure si valea Harbour Bay de la poalele muntelui. Vitrajul de 3x12m si usile de aluminiu culiseaza eliberand complet spatiul, permitand interiorului sa se extinda pe terasa amenajata ca loc de primire si de conversatii.




Alaturi de bucatarie este un spatiu dezvoltat pe doua niveluri in care a fost amenajat locul de luat masa si tot aici a fost prevazuta si scara care conduce la etaj, la zonele de noapte.
Tehnici simple de proiectare au fost folosite pentru a face din acesta casa una eficienta energetic, astfel incat iarna sa fie un spatiu calduros, iar vara sa poata rezista la temperaturile ridicate. Un sistem de inclazire a apei pe baza de energie solara contribuie la scaderea consumului de energie, in timp ce ventilatoarele din otel-inox asigura circularea aerului proaspat prin spatiile de zi si de noapte.

 







Vitrajele au fost folosite nu numai pentru a capta peisajele minunate ale reliefului inconjurator, dar si pentru a asigura lumina naturala in timpul iernii pentru spatiile inguste ale casei. O copertina exterioara asigura protectia solara necesara pe timpul verii iar spatiul pe doua niveluri din zona de luat masa asigura circularea aerului cald catre tavan, de unde este eliminat prin ferestrele amplasate la etaj.

Frumoasa prin simplitatea formei si conceptului, aceasta casa este ce avea nevoie,familia arhitectului James Finnie, simpla, spatioasa, eleganta, economica, o placere sa locuiesti in ea.



 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa