Inapoi

O fosta statie electrica a fost transformata in sinagoga

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

In 1922 cladirea a fost construita pentru furnizorul de energie electrica "Elektrizitatswerk Sudwest AG" pentru a fi o statie de transformare si mai tarziu laborator pentru iluminatul public stradal. In 2004 cladirea a fost cumparata de comunitatea evreiasca si acum este in proces de reconversie si transferata catre societatea evreilor ortodocsi "Chabad Lubawitsch" pentru urmatorii 99 de ani.

Placarile vor fi pastrate in mare parte si doar o zona de intrare va fi amenajata intr-o parte a cladirii, in dreptul strazii. Marea sala a transformatoarelor va fi modificata pentru a gazdui necesarul unei sinagogi ortodoxe in timp ce subsolul va fi amenajat pentru baia traditionala evreiasca, denumita Mikwe. Sali de seminarii, o biblioteca si o camera pentru slujbe destinate copiilor, o cafenea si o sala de festivitati dotata cu bucatarie proprie ofera spatiu suficient pentru diverse evenimente religioase si culturale ale membrilor comunitatii si invitatilor acestora.Zona de intrare este legata in partea superioara de spatiul de rugaciune si impresioneaza prin mobilierul compus din scaune individuale, cu forme organice. Peretele dintre sinagoga si foaier a fost mascat de placi de gresie amintind de Zidul Plangerii de la Ierusalim.

Sinagoga, o sala inalta reprezinta centrul mental si cultural al cladirii. Impresia generala pe care o creaza este de spatiu compact desi prezinta elemente structurale orizontale, benzi de placaj din lemn inchis la culoare. Compozitia interioara face ca sala a carei inaltime este echivalenta unei cladiri de trei niveluri sa fie echilibrata, iar structura acoperisului este esustinuta de o singura coloana, pozitionata asimetric. Elemente functionale, cum sunt altarul pentru Thora si galeria de la nivelul superior, accesibila separat femeilor, parca ies direct din perete. Forma usor curba a galeriei este detasata de coloana si pereti pentru a nu crea impresia unei impartiri pe orizontala a salii.

Spatiul sinagogii este iluminat printr-un luminator in acoperis, care simbolizeaza conexiunea spirituala intre credinciosi si divinitate dar si cu ajutorul unor corpuri de iluminat introduse in fante inguste din pereti care dialogheaza cromatic cu placajul din lemn si culoarea rosie a scaunelor.


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa