Inapoi

O lucrare de renovare pune in valoare materialele reciclate si spatiile flexibile

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Autor: Kristi Bernick

Va propunem spre studiu un proiect al arhitectului Edwards Moore care consta in renovarea unui apartament in Fitzroy, Melbourne care prin indepartarea unor pereti de compartimentare pune in evidenta conceptul de spatiu continuu sau "raumplan" (initiat si dezvoltat de arhitectul Adolf Loos incepand cu 1920). Intitulata "Cubby house", interioarele acestei resedinte au fost realizate si finisate cu materiale refolosite sau reciclate gandite sa transforme spatiile multifunctionale si sa creasca senzatia de spatialitate prin folosirea oglinizlor.

Urmarind ideea de baza a conceptului de "raumplan" prin care Loos milita pentru un spatiu fara pereti de compartimentare si usi, interioarele propuse de Edwards Moore fac parte dintr-un mare spatiu comun, continuu, care se remarca printr-o mare capacitate de adaptare.

Arhitectul a dorit ca prin lucrarile de reamenajare sa propuna o extindere si o largire a suprafetei initiale a apartamentului cu vedere spre piscina publica. Astfel s-a reusit maximizarea suprafetei primului etaj astfel incat sa incapa un nivel suplimentar, in care s-a amenajat un dormitor si o baie. Pentru a relationa spatiile interioare cu cele exterioare, arhitectul a propus realizarea unor suprafete care sa reflecte anumite vederi ale imprejurimilor.

 

Partea inferioara a apartamentului a fost gandita sa adaposteasca spatiile publice. Arhitectul Edwards Moore a inaltat nivelul tavanului pentru a permite amplasarea bucatariei pe o pardoseala suprainaltata. Aceasta suprafata este prima treapata a unei scari sustinuta de o serie de coloane care proiecteaza umbre interesante ale exteriorului. Holul de la intrare este inchis intr-o cutie aurita care serveste ca depozit pentru sticlele de vin dar si ca paravan pentru masa de machiaj. Peretele adiacent intrarii este acoperit de o biblioteca, realizata pe toata inaltimea si lungimea acestuia.





Partea superioara a fost obtinuta prin introducerea unei platforme pe structura metalica, ramasa partial vizibila. Etajul este inundat de lumina naturala datorita unui luminator si ferestrelor care se deschid catre zona piscinei exterioare. In lungul scarilor, pe peretele holului care duce catre baie a fost instalat dressing-ul. Acesta este inchis cu trei placi de OSB finisate cu o folie oglinda, de culoare aurie iar in momentul in care se deschid, acestea creaza un mic spatiu de lucru sau un spatiu dormitor pentru oaspeti. Din dormitorul de la etaj se poate iesi pe o terasa care se deschide catre piscina. Fereastra-usa din dormitor asigura lumina naturala dar ajuta si la ventilarea spatiului intregului apartament.









Arhitectul Edwards Moore a amenajat interiorul casei Cubby astfel incat designul cu linii simple si bine definite sa fie in contrast cu texturile materialelor folosite. Gama din care a ales este destul de restransa, cherestea refolosita, placi de OSB, lemn de frasin ars, ciment pentru pardoseli, dar a stiut sa folosesca accente de culoare care sa scoata in evidenta nuantele naturale ale lemnului.


Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa