Inapoi

O noua generatie de materiale de izolatie Rockwool pentru acoperisuri terasa: Placile Dual Density Monrock MAX E

Publicat de ROCKWOOL ROMANIA, la
rockwool-02 copyRockwool a lansat un nou tip de placi pentru izolarea acoperisurilor tip terasa - Monrock Max E. Acestea reprezinta noua generatie de produse pentru izolare, constand in placi rigide de vata bazaltica cu dubla densitate - din 2 straturi integrate, lipite cu liant de rasina organica, hidrofobizate in masa. Stratul superior in grosime de pana la 20 mm, are o densitate marita care ii confera rezistenta superioara la actiuni mecanice si impact. Stratul inferior are o densitate care ii confera un coeficient de transfer termic imbunatatit.

Atat montatorii cat si expertii in izolatii pentru acoperisuri plate utilizeaza doi parametri: densitatea in volum indicata in kg/m3 si rezistenta la compresiune indicata in kPa, pentru a evalua calitatea placilor de izolatie fabricate din vata bazaltica. Acesti doi parametri sunt insa destul de vagi si nu mai sunt inclusi in noul standard european EN 13162 deoarece densitatea in volum medie specifica nu mai este considerata un parametru standard care defineste caracteristicile elementare ale produselor termoizolante. În practica, proprietatile mecanice sunt determinate pe baza mai multor parametrii, nu doar densitatea in volum. Nici rezistenta la compresiune nu este un parametru adecvat. Aceasta masoara rezistenta placii la compresiune masurata pe o suprafata mare (900 cm2 = 30 x 30 cm) - echivalentul de exemplu al incarcarii date de zapada.

In realitate, deteriorarea stratului termoizolant apare cel mai frecvent la punerea in opera, in momentul manipularii sau cand montatorii calca pe suprafata stratului pentru montarea membranei hidroizolante. Placile izolatoare pentru acoperis pot fi evaluate mult mai obiectiv in functie de incarcarea punctuala, definita ca "rezistenta placii la o compresiune de 5% sub un cilindru de imprimare cu o suprafata de 50 cm2". Acest test este mai relevant, deoarece acoperisurile sunt expuse in mod regulat la o sarcina similara (aproximativ dimensiunea unui pantof). De asemenea, descrie mai bine solicitarea aplicata membranei impermeabile (hidroizolatiei) si termoizolatiei.

Rockwool produce materiale pentru izolare in conformitate cu noul standard de evaluare (definit in EN 12430) si sa declare rezultatele testelor in certificate. Prin forta Fp indicata in N, sarcina punctuala poate fi usor inteleasa si descrie foarte clar ce se intampla pe acoperis. Noile placi de acoperis pot rezista la sarcini punctuale cu minim 10% mai mari decat cele suportate anterior de sistemele de termoizolare cu doua straturi separate (din produse monodensitate). Comerciali zate sub denumirea de Monrock MAX E, acestea sub disponibile intr-o gama de grosimi care variaza intre 60 - 240 mm, si cu dimensiuni de 2000x1200 mm sau 600x1000mm.

 

Avantaje Monrock Max E:

• Instalarea sistemelor cu un singur strat este mult mai rapida, generand economii de aproximativ 50 % din manopera - pret/ ore lucrate
• Rezistenta foarte buna la incarcare punctuala Fp > 600 N
• Coeficient de conductibilitate termica λ = 0,038W.m-1.K-1
• Placile de izolatie sunt mai rigide si mai usoare - incarcari nominale mai mici pentru grinzi, coloane si fundatii