Inapoi

O noua scoala pentru comunitate construita in centrul orasului Rotterdam

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Proiectata de catre arhitectul olandez Kraaijvanger, cladirea de la Nieuwstraat, in centrul orasului Rotterdam, a fost construita in anii '70 pentru Academia Sociala. Pentru a asigura nevoile noilor beneficiari, cladirea a trebuit modificata si transformata intr-o Scoala locala avand doua clase primare, doua clase pregatitoare, doua sali de sport si un centru de gazduire si asistenta dupa ore. Pentru o astfel de functiune era nevoie si de un spatiu exterior generos care sa multumeasca pe toti copii, indiferent de varsta - acesta fiind totusi greu de gasit avand in vedere ca situl se afla in mijlocul orasului, inconjurat de cladiri.

Cladirea initiala a fost construita in jurul unei curti interioare. Arconiko a realizat un etaj deasupra acestei curti si a amenajat terasa cladirii intr-un loc de joaca. In continuare curtea interioara asigura lumina naturala necesara in salile de clasa, realizand si legatura intre diferite zone de interes.
Mare parte din elementele cladirii initiale au fost restaurate, cum ar fi structura din beton armat, fatada si vitrajele. Ferestrele originale care incadrau curtea interioara au fost folosite pentru realizarea compartimentarilor vitrate de la interior. Toate ferestrele care aveau doar o foaie de geam au fost inlocuite cu unele performante, cu doua straturi. Pentru asigurarea calitatii aerului conform ultimelor reglementari, a fost instalat un sistem centralizat de tratare, ventilare.







Intre cele doua scoli, Jean Prins si Willibrord, nu a fost realizat nici un element de demarcatie evidenta, spatiile acestora parand sa fie distribuite intamplator in interiorul cladirii. Pentru a face aceasta deosebire s-au folosit culorile: albastru pentru scoala Willibrord si portocaliu pentru Jean Prins, in timp ce zonele neutre, folosite la comun, au fost colorate in verde. Aceste pete de culoare atribuie dinamism si prospetime spatiilor scolii.








Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa