Inapoi

O parcare din Philadelphia transformata in spatiu pentru biciclete

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Autor: Bridgette Meinhold

Mersul pe bicicleta a inceput sa capete din ce in ce mai multi sustinatori in orasul american Philadelphia, spatiile special amenajate pentru pastrarea bicicletelor, hainelor de schimb si chiar vestiarelor au inceput sa devina necesare. Annie Scheel propune un astfel de spatiu care sa aiba toate dotarile intr-o fosta parcare supraterana din centrul orasului. Propunerea ei, denumita simplu Centrul BIKE, a castigat primul premiu in cadrul concursului tinut de Delaware Valley Green Building Council.





In vreme ce parcajul auto avea o capacitate de 100 de masini, volumetria propusa pentru biciclete este prevazuta sa depoziteze pana la 690 de unitati, impartite pe patru niveluri. Daca acest centru ar fi ocupat in totalitate traficul din centrul orasul ar fi mult mai liber si s-ar reduce considerabil gradul de poluare.

Locatia noului centru pentru biciclete se afla la intersectia bulevardului 13 cu Market. Structura include spatii de depozitare a bicicletelor, un magazin specializat, un restaurant, o curte, vestiare, sali de conferinte, centru de inchiriere pentru turisti. Amplasamentul asigura utilizatorilor de biciclete un acces rapid in zona de birouri, la mijloacele de transport in comun si la obiectivele turistice.












Designul propus de Scheel propune folosirea a jumatate din spatiul parcarii pentru noul complex BIKE iar cealalta jumatate pentru spatii comerciale. Centrul de tranzit al biciclistilor consta intr-o cladire sub forma litere "L", care are in zona din spate birourile, vestiarele, magazinul si restaurantele. La strada au fost propuse patru niveluri cu zone pentru depozitat bicicletele, volumetria invaluind curtea interioara si spatiile verzi. Prezenta acestei curti interioare permite o mai buna ventilare si in acelasi timp asigura lumina naturala pentru toate spatiile.

Pe masura ce interesul comunitatii pentru mersul pe bicicleta capata amploare, designul centrului propus de Annie Scheel poate fi replicat in mai multe zone libere din oras, astfel incat sa se creeze o intreaga retea de astfel de dotari.






Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa