Inapoi

O schimbare de paradigma in emblema traditionala a Patagoniei

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
patagonia2

Gamboa, o zona cu case pe piloni din Castro, capitala Marii Insule din arhipelagul Chiloe din sudul statului Chile, este o mostenire urbana care a aparut in urma fenomenului de marginalizare urbana de la inceputul secolului XX. In acest secol tot acest fenomen si-a consolidat statutul si imaginea de arhitectura in lemn exemplara pentru Chiloe, devenind si o emblema a culturii strans relationate cu pamantul si marea.

 

Marea transformare a zonei produsa in ultimii cativa ani a facut posibila reciclarea acestor constructii unice dar precare realizate din lemn, si transformarea acestora in spatii pentru turism. Tot acest proces implica o schimbare de paradigma, in timp ce aceasta emblema, pe langa interesul fotografic pe care il detine acum poate sa fie si locuita de catre vizitatori.


Palafito 1326 este un hotel de numai 12 camere care a rezultat in urma acestui proces de transformare si care ofera un grad ridicat de confort si rafinament desi foloseste materiale esentiale ale culturii locale (lemn, textile si lana). Acest loc ofera experienta unica a locuirii pe malul marii si posibilitatea savurarii unor peisaje in continua schimbare, odata cu cresterea si descresterea nivelului marii.

 

Cladirile, luand in discutie notiunile de dezvoltare durabila, au fost gandite ca o reinterpretare contemporana a imaginii traditionale a casei pe piloni si au fost astfel construite pentru a valorifica cunostintele tamplarilor din zona, folosind lemnul din padurile invecinate si tehnologii traditionale care implica atat reciclarea (a sindrilei Redwood, a usilor si ferestrelor) cat si o buna izolare termica, ferestre termoizolante care sporesc randamentul boilerului cu lemne din living.


In termeni contemporani, parte a dialogului dintre traditie si modernism, cladirea prezinta o noutate prin terasa mare care poate gazdui musafirii si vizitatorii sa se bucure de privelliste de la o inaltime ce depaseste acoperisurile celorlalte case pe stalpi invecinate.

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa