Inapoi

O veche banca din New York este supusa unei reconversii

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Autor: Bridgette Meinhold

Cu ajutorului unui grant in valoare de 50 000 de dolari primiti de la Pepsi echipa formata din Lynne Allard si Jesse Matulis au transformat un vechi sediu de banca intr-un spatiu multifunctional deschis pentru membrii comunitatii si denumit The Foundry.

Ideea pentru acest loc a aparut in mintea celor doi inca din 2005 si au ales un spatiu important in comunitatea din Cohoes, New York. Zona a fost in trecut recunoscuta pentru fabricile de textile care prosperau in perioada industriala, cu timpul insa au fost inchise si abandonate. The Foundry a fost gandit ca un loc in care membrii comunitatii sa beneficieze de diferitele forme de manifestare ale artei, in incercarea de a revigora economia locala. In 2005, partenerii au cumparat sediul bancii Mechanic Savings construita in 1931 pentru a o renova si a o transforma intr-un spatiu care sa ajute la promovarea artei, designului si culturii. Cladirea bancii a suferit de-a lungul timpului o serie de lucrari de renovare, la un moment dat gazduind un magazin de bijuterii si un laborator de optica medicala.

Lucrarile pentru realizarea reconversiei au fost finantate printr-un grant primit de la Pepsi in valoare de 50 000 dolari care trebuia sa acopere costul materialelor si al lucrarilor, costurile administrarii si realizarii site-lui web. Lynne Allard declara: "Grantul primit de la Pepsi ne-a ajutat sa avansam cu trei ani stadiul proiectului si asta nu numai datorita folosirii acestora pentru achizitionarea diferitelor materiale banii dar mai ales pentru oportunitatile care au aparut in rapiditatea cu care realizam legaturile. Avem in derulare cinci din initiativele noastre pe care nu le credeam posibile pentru urmatorii trei ani."



In acest moment lucrile de renovare ecologica sunt aproape finalizate iar sediul fostei banci a ajuns sa contina doua apartamente, studiouri, sali de curs, galerii si zone pentru reprezentatii artistice. Suprafata desfasurata a cladirii este de 582.75mp dintre care 342mp sunt destinati amenajarii zonelor comerciale ale organizatiei, in timp ce apartamentele/loft sunt disponibile pe timpul anului pentru diversi artisti. Initiatorii proiectului s-au gandit foarte mult la organizarea noilor functiuni astfel aceasta noua cladire multi-functionala sa fie utila organizatiei, comunitatii si utilizarilor viitoare.






In cadrul renovarii cladirea a fost imbunatatita din punct de vedere al infrastructurii, al dotarilor necesare noilor functiuni si al materialelor ecologice folosite. Acum cladirea indeplineste normele de eficienta energetica datorita noilor ferestre, a acoperisului foarte bine izolat, a electrocasnicelor cu consum redus. La interior in spatiile de lucru, de zi cu zi si in lotf-uri pardoselile au fost realizate din parchet de bambus, s-au folosit vopsele ecologice, decoratiile din lemn de mahon au fost renovate, iluminatul se face cu LED-uri iar blaturile sunt din beton aparent. Asa cum am spus, lucrarile sunt aproape de final in zona comerciala a vechii cladiri istorice si in acel moment organizatia va functiona la capacitate maxima si va fi pregatita pentru numeroasele evenimente culturale.

 



























Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa