Inapoi

OCA finalizeaza un muzeu gandit sa devina "emblema nationala si internationala pentru umanitate si libertate"

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
muzeu_freedom_park3
Muzeul Freedom Park, '//HAPO' (adica 'Visul") si Arhiva Pan-Africana se regasesc in aceeasi locatie reprezentand un centru de cultura pentru istoria sud africana incepand cu acum 3.6milioane de ani si pana in prezent. Principalele obiective sunt realizarea unei mai bune reprezentari pentru Africa de Sud si poporul respectiv, crearea unei noi surse de cunoastere a istoriei sud africane, a culturii si spiritualitatii acesteia, pozitionandu-se intr-un context caracterizat prin integritate si care sa se bucure de respect national si international.

Proiectul a fost realizat de catre GAPP Architects si designerii urbani Mashabane Rose Associates si MMA Architecs in colaborare cu biroul OCA. Cladirea se afla intr-o gradina, menita sa vindece si sa comemoreze, cu vedere catre orasul Pretoria, Freedom Park. Gandirea volumetriei cladirii //HAPO ca o gramada de bolovani a fost expresia spiritului traditionalist, un sistem indigen. Suprafetele reliefului ce inconjoara cladirea au fost remodelate astfel incat sa se potriveasca cu volumetria acesteia si sa creeze impresia unei continuitati prin integrarea ei in peisaj.Fisurile si crapaturile care apar in mod natural in decursul anilor in stanci au fost imitate prin folosirea unor ferestre cu forme neregulate, care permit luminii sa patrunda in interioare atat cat sa creeze impresia unei pesteri aflate in semiobscuritate. La interior formele neregulate se maresc si se micsoreaza, asigurand spatii de expunere care se pliaza si se deschid, comprimand volumele si amintind de refugiile montane ale vracilor traditionali si Khoisan.
Volumul este integral placat in cupru. Acest material a fost cel mai potrivit pentru realizarea suprafetelor cu forme complexe datorita maleabilitatii si pe masura ce finisajul va prinde patina, cladirea se va integra in peisajul inconjurator. Materialul a fost ales si din motive economice, gasindu-se din abundenta in Africa si fiind folosit de mii de ani in negot.Recent muzeul a fost deschis pentru public.


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa