Inapoi

OMA a reusit combinatia arhitecturala perfecta

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
stadskantoor1

Epicentrul arhitecturii moderne este pe cale sa se imbogateasca cu o noua cladire, ce va fi sediul primariei din Rotterdam si aceasta datorita echipei de arhitecti de la OMA (Office Metropolitan Architecture) in colaborare cu Werner Sobek si inginerii de la ABT.

 

Cladirea va fi cunoscuta sub numele Stadskantoor si va gazdui birourile municipalitatii, spatii de birouri si locuinte. Designul propus de OMA a fost anuntat drept castigator in urma unei perioade de consultari publice si a votului unui juriu, care a declarat: "Proiectul propus de cei de la OMA este combinatia ideala de inovatie si sustenabilitate pentru contextul urban in care urmeaza sa fie amplasata".

 

Arhitectii de la OMA au conceput o cladire modulara a carei unitati se repeta si care se retrag in trepte de la strada, dand nastere unor varfuri neregulate. Compunerea cladirii din elemente de dimensiuni mai mici creaza o forma complexa si impresionanta atunci cand este perceputa de pe una din arterele cele mai importante ale orasului, Coolsingel. In acelasi timp cladirea propusa permite un dialog subtil si adaptabil cu cladirea invecinata a municipalitatii datand din 1950, denumita Stadstimmerhuis.

 

Structura inovativa a cladirii a fost gandita pentru a genera eficienta si versatilitate maxima atat in faza de constructie cat si pe perioada exploatarii acesteia, deoarece se pot adauga ulterior alte unitati cum de altfel se pot si demonta. In acest fel cladirea se poate adapta in functie de nevoi si de cerintele spatiilor de birouri sau ale locuintelor. Terase verzi pozitionate la nivelurile superioare dau posibilitatea beneficiarilor sa achizitioneze un apartament cu gradina si aceasta chiar in centrul orasului.

 

 

 

 

Conceptul flexibilitatii cladirii impreuna cu un climat controlat prin retinerea aerului mai rece pe perioada verii care se fie distribuit in timpul iernii, folosind izolatie translucida pe fatada vitrata, au permis echipei OMA sa relizeze un proiect care sa fie cel mai ecologic din intraga tara desi foloseste materiale precum otelul si sticla. Folosirea solutiei de nanogel in fatade pentru atingerea unui grad ridicat de izolare a permis in acelasi timp o mai mica incarcare structurala.

 

Reiner de Graaf declara urmatoarele: "Desingul cladirii Stadskantoor este partial o cladire si partial un fenomen urban, nu a fost gandita pentru a deveni o emblema a orasului ci sa se integreze in acesta. Proiectul incearca sa combine si sa apropie cladirea primariei din vecinatate, oficiul postal si Stadstimmerhuis. Printr-o ambiguitate internationala, cladirea razbate printre exponentele arhitecturale atat de diferite ale orasului, contopind diferite scari si stiluri din contextul urban invecinat.

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa