Inapoi

OMA dezvaluie planurile de concurs pentru noul district cultural din Hong Kong

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
district_cultural_hong_kong2

Autoritatile Districtului Cultural din Kowloonul de Vest au facut publice conceptul masterplanului propus de OMA pentru noul district cultural al Hong Kongului. Propunerea echipei de la OMA este una dintre cele trei care concureaza si consta in transformarea celor 40ha de teren de faleza deschise spre Portul Victoria in cel mai mare parc al metropolei continand trei sate urbane.

Fondatorul companiei, arhitectul Rem Koolhaas a declarat: „Folosirea satului - o tipologie cunoscuta de fiecare cetatean al Hong Kongului - ca model pentru planul nostru ne permite sa asimilam dimensiunile impresionante ale cerintelor celor de la WKCD (Autoritatile Districtului Cultural din Kowloonul de Vest)".

Fiecare dintre cele trei sate din propunerea celor de la OMA se evidentiaza print-o viata de strada intensa si evenimente culturale in care toate apectele procesului de creatie - de la educatie, la repetitie pana la productie si reprezentatie - sunt cultivate si puse in evidenta.

Unul din elementele cheie ale propunerii echipei de la OMA este M+, un nou muzeu experimental gandit asemeni unui cod de bare cu benzi care se suprapun, reprezentand arta vizuala, filmul, designul si cultura populara. In cadrul muzeului M+ se va gasi o Fabrica de Arta, in care educatia, studiourile artistilor, un hotel si magazine se vor intersecta si vor interactiona cu spatiile de expunere ale muzeului in sine. Sub M+, Centrul de Expozitii va fi o locatie dedicata licitatiilor si conferintelor, un alt spatiu in care comertul sa se amestece cu arta. M+ se leaga cu Parcul Kowloon si vecinatatile inconjuratoare prin poduri pietonale - unul dintre ele fiind o extindere a parcului iar altul chiar o extindere a muzeului - in Jordan si Temple Street, peste Canton Road pana la un exponent al Turnurilor Victoria.Satul de mijloc a fost gandit ca o continuare a strazilor comerciale, cu spatii de loisir de mici dimensiuni, magazine cu specific local, restaurante, piete volante, studiouri ale artistilor, spatii de productie si galerii. Satul de mijloc va fi flancat de Teatrul Xiqu (si Scoala Xiqu) pentru spectacolele cantoneze si spre est, un cinematograf dedicat premierelor menit a incuraja industria locala de film.

In urmatoarele trei luni, planul conceptual propus de OMA va fi discutat cu o serie de parteneri publici si in cadrul carora compania va fi reprezentata de arhitectul Rem Koolhaas, David Gianotten si Betty Ng. Proiectul va fi expus in diferite spatii publice in tot orasul incepand cu 20 august pana la 20 noiembrie si in cadrul Expozitiei Internationale de Arhitectura din Venetia, incepand cu 29august pana pe 21 noiembrie.Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa