Inapoi

Origami in Mexico City

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
origami_mexico3

In inima orasului Mexico City se situeza cartierul Condesa creat in jurul a ceea ce a fost candva o pista de curse si care astazi s-a transformat intr-o zona urbana unica si plina de viata. Resedinta Ozuluama se afla la intersectia celor trei strazi din cartierul Condesa si consta intr-un penthouse cu doua terasa si o belvedere de pe terasa cladirii de trei niveluri.

Noul acoperis se aseamana ca forma unui cort de nomazi, plutind deasupra diversificatei topografii a orasului Mexic. Proprietarii locuiesc in penthouse pentru sase luni ale anului si in restul timpului il lasa la dispozitia prietenilor, musafirilor sau a artistilor care locuiesc in oras. Structura a fost proiectata astfel incat sa reflecte "miscarea" si dinamica celor pe care ii gazduieste, amintind de forma unei figurine origami. Forma creata de diferitele suprafete pliate creaza un habitat temporar, cu spatii continue atat la interior cat si la exterior. Structura cladirii este realizata din otel si a fost integral acoperita cu placi de Corian de un gri-perl, o noutate pentru arhitectura, avand in vedere ca este prima fatada integral realizata din acest material.

 

 

 

 

Elementele in consola care umbresc volumetria, orientarea fata de punctele cardinale a spatiilor interioare si a deschiderilor ajuta la pastrarea unui climat placut, cu temperaturi moderate, putand fi reglat si prin ventilarea pe directia opusa prin ochiurile mobile ale fatdei vitrate, in partea superioara a acesteia. Pardoseala in toata locuinta este realizata din marmura Santo tomas, o piatra locala folosita pentru placarea pardoselilor din statiile de metrou, in biserici si in alte spatii publice. In acest fel ecourile spatiului exterior se aud si in interior, subliniind caracterul temporar si tranzitoriu al acestui habitat.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa