Inapoi

Pasaj peste muntii Ostberget, din nordul Suediei

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

De curand echipa de la "42 arhitecti" din Londra a prezentat o noua propunere pentru facilitarea accesului la Ostberget, un mic munte din centrul orasului Ostersund din nordul Suediei. Fargfabriken Art Space, un institut de arta si o galerie expozitionala din Stockholm au cerut realizarea acestui proiect. Ideile care alcatuiesc propunerea se bazeaza pe o discutie care au avut-o cei de la "42 arhitecti" cu reprezentantii Fargfabriken, care a fost initiata de Johan Berglund, fondatorul echipei, avand ca interlocutor pe directorul artistic al galeriei, domnul Joachim Granit.

Propunerea este alcatuita din patru zone importante de interventie: un drum ridicat de la nivelul solului astfel incat sa ofere privelisti spectaculoase cu Ostersund si Storsjon (marele lac), corpuri de iluminat actionate de vant, care se vor roti in functie de directia acestuia, spatii de odihna in zone special alese datorita privelistilor pe care le pot oferi, un restaurant care sa fie amenajat in panta muntelui asigurandu-i astfel protectie impotriva climatului dar si pentru a minimiza impactul vizual al interventiei.

Proiectul se adreseaza in primul rand locuitorilor din Ostersund, care au ales aceasta propunere in locul altor planuri de dezvoltare ale muntelui care urmareau atragerea turistilor. In cadrul acestui proiect muntele Ostberget devine un simbol pentru orasul modern, dar subliniaza relatia dintre acesta si peisajul inconjurator. Domnul Joachim Granit declara urmatoarele: "Speram ca aceasta expozitie si propunerea vor detemina dezbateri in cadrul comunitatii, dar va fi folosita si pentru a gasi inspiratia pentru dezvoltarea ulterioara a orasului Ostersund".

Din partea echipei "42 arhitecti", domnul Johan Berglund spunea ca privelistile extrordinare pe care le ofera muntele sunt cele care ar trebui sa genereze interventiile si dezvoltarile ulterioare. "In cazul muntelui Ostberget am vazut un potential de a crea un spatiu care sa apartina mai multora, fara a fi necesara modificarea intensiva a cadrului natural. Am dezvoltat aceasta idee pana cand am ajuns la un proiect perfect realizabil in care arhitectura inovatoare tine cont de context si il pune in valoare".


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa