Inapoi

Pavilionul din rachita prezentat la Expozitia Mondiala din Shanghai 2010

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Plimbandu-te prin zona C a spatiului expozitional amenajat pentru Expozitia Mondiala din Shanghai este imposibil sa nu observi pavilionul Spaniei, o structura amorfa, de mari dimensiuni, aratand ca un animal fara blana. Compania EMBT a folosit mii de panouri din rachita pentru a acoperi structura metalica de dedesubt.

Suprafetele realizate prin teserea fibrelor naturale cu textura translucida care au inspirat crearea unor curti care, asemeni unor cosuri, ofera conditiile de iluminare care amintesc de elemente arhitecturale ibero-arabe precum traforurile de la ferestre sau perspectivele directionate, prin care cineva poate privi fara a fi vazut. Lumina puternica de la exterior este filtrata prin tesatura de metal si rachita.

Cea mai mare curte interioara a pavilionului se deschide catre exterior pentru a atrage si directiona vizitatorii. Aceasta curte este pentru oras ceea ce este gradina pentru o casa, adica un loc de sarbatoare si odihna, un spatiu in care poti sa respiri. In cadrul pavilionului aceasta piata va fi un centru pentru activitati si intalniri. Restul curtilor au fost amenajate astfel incat sa nu apartina in totalitate nici interiorului nici exteriorului, vizitatorii putand sa serpuiasca printre ele, iesind sau intrand.

Natura proiectului a impus un nou model de colaborare intre arhitect si inginer. Structura cu o forma organica se caracterizeaza prin curburi care au necesitat dezvoltarea unui sistem structural independent pentru a asigura sustinerea volumului. Demersul de obtinere al acestei forme a fost sustinut de implementarea principiului tensiunilor obtinute prin forte de actiune si reactiune, astfel incat fatada cu dubla curbura a fost in acelasi timp o solutie viabila dar si o adevarata provocare tehnica. Problema fatadei a fost rezolvata cu ajutorul unei retele tridimensionale alcatuita din elemente tubulare care definesc cele doua straturi ale anvelopantei capabile sa indeplineasca cerintele de incarcare, rezistenta la vant si activitate seismica. Stalpii, planseele, parapetii si nodurile de circulatii verticale continand lifturile alcatuiesc un sistem structural in cadrul caruia fiecare joaca un rol important pentru asigurarea performantelor intregului sistem. Cu ajutorul programelor computerizate s-a reusit modificarea formei astfel incat sa ajunga la imaginea dorita de arhitecti. Pentru realizarea suprafetelor, planurile verticale si orizontale au fost sectionate, rezultand curburi care au definit axele structurii tubulare. Pentru reducerea complexitatii lucrarilor de productie si de asamblare a fatadei cu dubla curbura s-au simplificat formele, rezumandu-se la doua grupuri de tuburi simplu curbate, unele orizontale si altele verticale iar toate celelalte curburi variabile au fost reduse la un numar limitat de raze.

Folosirea acestor modele tridimensionale a generat relatii de colaborare intre echipa de arhitecti, cea de ingineri si atelierele care au produs structura si panourile.
Contrastand cu structura tubulara din metal, panourile din rachita care acopera fatada au fost realizate prin tehnici traditionale, simple, folosite si acum sute de ani. Impletite in ateliere locale de catre mesteri din zona Shanghai, fiecare panou este alcatuit dintr-o rama metalica in jurul careia s-au tesut fasii de rachita. Nici un panou nu seamana cu celalt in ce priveste densitatea ochiurilor tesaturii asa ca imaginea pe care o creaza este deosebita iar lumina filtrata prin aceste panouri variaza, realizand un joc de umbre in spatiile interioare.


Mai multe informatii gasiti pe www.materia.nl
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa