Inapoi

Pe data de 27 mai a.c. Judecatoria sectorului 2 Bucuresti a admis cererea de infiintare a Asociatiei pentru Securitate la Incendiu - ASI

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
asi-logo copy

Stimate coleg,
Pe 23 februarie 2005 a fost semnat intre rninistere, confederatiile patronale si sindicale, Acordul tripartit privind Cadrul National al Calificarilor (care va inlocui actualul COR) - document care a definit 23 de sectoare de activitate nationale cu tot atatea structuri de dialog social - denumite comitete sectoriale. Este de subliniat faptul ca, de atunci si pana in prezent, domeniul securitatii la incendiu nu figureaza intre cele 23 de sectoare recunoscute de activitate nationale. Mai mult chiar, din componenta sectorului de activitate nr. 18 - Administratie si servicii publice, face parte numai IGSU dar nici o structura patronala sau sindicala din domeniul securitatii la incendiu. 

De aceea, infiintarea in Romania a unei asociatii profesionale a tuturor acelora (persoane fizice si juridice) care activeaza in acest domeniu - structurata ca 0 organizatie non-profit - si care sa raspunda tuturor dezideratelor de mai sus se impune astazi fara intarziere si ca o necesitate logica. Suntem bucurosi sa te anuntam ca, pe data de 27 mai a.c. Judecatoria sectorului 2 Bucuresti a admis cererea de infiintare a Asociatiei pentru Securitate la Incendiu - ASI.

Scopul primordial al acestei asociatii profesionale este acela de a ridica nivelul de securitate la incendiu al cladirilor din Romania - atat prin profesionalizarea la un nivel superior al tuturor acelora care activeaza in acest domeniu dar si prin organizarea coerenta si innoirea cadrului legislativ existent, in concordanta cu normele europene si internationale.

Aceasta noua legislatie va trebui sa creeze un cadru mai favorabil sectorului privat (firme de proiectare, distributie, montaj sau service, laboratoare de incercari la foe, verificatori si experti in exigenta "c", s.a.), acela care - alaturi de societatile de asigurari - reprezinta motorul real si incontestabil al introducerii noilor solutii tehnice dar si al diseminarii rapide al acestora in teritoriu.

In acelasi timp, Asociatia va putea sa asigure firmelor private care actioneaza in domeniu o vizibilitate mai buna - pe plan local, national sau chiar international - prin afilierea sa la organismele similare europene si mondiale.

Consideram o prioritate speciala ridicarea nivelului profesional al personalului care activeaza in proiectare si exploatare, care trebuie informat permanent asupra celor mai noi solutii tehnice aparute in domeniul securitatii la incendiu, atat in ceea ce priveste modul lor de alegere cat si in cel al intretinerii acestora la parametrii optimi de performanta. De aceea, cursurile permanente de formare si un program sustinut de diseminare al informatiilor in teritoriu (prin conferinte, simpozioane, mese rotunde, etc.) va reprezenta o constanta in activitatea Asociatiei.

Urmarim crearea unor filiale locale, in marile centre universitare ale tarii, in jurul unor nuclee formate din profesionistii cu renume care activeaza deja aici. In acelasi timp - in cooperare cu Ministerullnvatamantului si CNFPA - aici se pot dezvolta programe coerente si inter-coordonate de invatamant universitar si post-universitar, la nivel european si international, care sa formeze viitorii specialisti romani in securitatea la incendiu.

Crearea unei banci electronice de date, racordata la cele mai noi trend-uri in domeniu, va contribui si ea la ridicarea nivelului profesional al membrilor Asociatiei dar si al altor specialisti interesati din domenii adiacente.

In contextul in care se estimeaza ca Romania se va confrunta - in viitorul apropiat - cu un cutremur major, propunerea unui program national de crestere generala a nivelului de securitate la incendiu al cladirilor (in colaborare cu organele specializate ale Administratiei de Stat si ale unor mari firme transnationale care vor voi sa se implice in acest program generos) este fireasca si va reprezenta un aport substantial si binevenit pe care Asociatia iI poate aduce in acest moment.

Prin inalta calitatea profesionala a membrilor sai, Asociatia va putea reprezenta, deasemenea, un punct de referinta si raportare, care sa poata oferi membrilor sai atat asistenta, sprijin juridic sau arbitraj in diverse situatii conflictuale (cu care acestia se pot confrunta in activitatea lor) dar si puncte de vedere profesionale si pertinente din domeniul securitatii la incendiu, la cererea diversilor beneficiari .

In acest fel, Asociatia va trebui sa devina - in mod firesc - reprezentantul competent si viabil, pe care societatea civila il va avea in dialogul sau cu organele legislative ale tarii, in evaluarea si propunerea viitoarelor legi si reglementari aferente domeniului securitatii la incendiu din Romania.

Suntem constienti ca aceste dezlderste vor putea fi atinse numai daca vom atinge o "masa critica" de membri si aderenti, care sa se exprime unitar si care sa devina un interlocutor respectat al factorilor de decizie din Romania de astazi.
De aceea, ii asteptam langa noi:
• pe toti practicienii din domeniu (persoane fizice si juridice) care simt la fel ca noi si care cred in viitorul Romaniei, ca un membru onorabil al Comunitatii Europene;
• pe toti aceia care cred ca impreuna vom putea face mai multe si mai bine decat fiecare singur;
• pe toti aceia care cred ca o abordare directa, profesionala si transparenta este preferabila
exprimarii discrete, "printre dinti" sau "pe la colturi" a nemultumirilor profesionale ale fiecaruia si ale tuturor;
• pe toti aceia care au tangente profesionale cu acest domeniu de activitate (proiectanti, executanti, oameni de exploatare, evaluatori de rise de incendiu, verificatori si experti, formatori, asiguratori de risc, s.a.) si care doresc sa aiba acces direct la informatiile si doctrinele valoroase ale securitatii la incendiu de pe tot mapamondul, pentru a-si ridica nivelul profesional.
• pe toti aceia care nu accepta ca viitorul lor sa fie stabilit de catre altii si care accepta
provocarea de a incerca sa si-i modeleze singuri, in concordanta cu marile trenduri
europene si mondiale.

Daca te identifici cu unul sau mai multe dintre telurile noastre si daca:
- crezi in viitorul european al tarii noastre,
- simti ca ar trebui sa ni te alaturi si esti atras de aceasta "aventura profesionala",
- esti constient ca ne aflam in ceasul al 12-lea pentru a incepe o batalie care sa readuca puterea de decizie a domeniului in mainile celor care trebuie - in mod firesc - sa o detina,
- crezi ca, prin parerea si activitatea ta, poti contribui cu un cat de mic avantaj la castigarea aceastei batalii, te invitam sa completezi adeziunea pe care o poti descarca de pe site-ul nostru (www.asociatia-asi.ro) si sa o trimiti (prin fax sau e-mail), la urmatoarea adresa:

Asociatia ASI- Bucuresti,
str. Italiana nr. 13, sector 2, 020973 - Bucuresti, ROMANIA

fax: 021-314.45.37; e-mail: office@asociatia-asi.ro ;

Adeziunea ta va fi discutata in prima sedinta a Comitetului Director iar rezultatul iti va fi comunicat cat mai curand posibil.

In speranta ca ne vom intalni si vom activa impreuna in Asociatie,

Cu stima,
arh. Horia Mihai Nicolescu
vicepresedinte ASI