Inapoi

Planul zonal al fostei rafinarii de zahar asteapta aprobarea ULURP

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
rafinarie_zahar_domino5

Proiectul celor de la Rafael Vinoly Architects pentru "Noul Domino" a intrat in  procedura de aprobare publica, ULURP (Uniform Land Use Review Procedure). Aceasta este o etapa importanta pentru proiectul care propune crearea a 600 de unitati de locuit accesibile ca pret si a patru hectare de parc public, care sa includa o promenada in lungul raului East din Brooklyn.

 

Arhitectul Vinoly a fost desemnat in 2005 pentru realizarea master-planului pentru complexul cu functiuni mixte avand o suprafata de 280 000mp de pe terenul ocupat de fosta Rafinarie de Zahar Domino, un teren cu cladiri dezafectate aflat la nordul Podului Williamsburg care separa cartierul Williamsburg din Brooklyn de Raul East. Proiectul propus de arhitecti transforma acest complex industrial intr-un cartier rezidential modular, cu functiuni mixte si care pune accentul pe spatiile urbane si publice, permitand accesul catre rau dar in acelasi timp, conservand reperul urban constituit de complexul Rafinariei si de semnul Domino Sugar care vor fi incorporate in proiect. Beyer Blinder Belle au realizat conceptul arhitectural pentru complexul Rafinariei.

Arhitectul Rafael Vinoly a declarat: "Noul master-plan integreaza fara efort parcul de pe malul raului in zona publica, invitand locuitorii si vizitatorii sa se plimbe pe pietonalele care se extind din strada Williamsburg. Retrase de la faleza raului, patru unitati de apartamente rup tipologia barei de locuinte in mai multe elemente cu inaltimi diferite si proportii mai suple, asigurand vederi catre City."
In cadrul acestui master-plan complexul rafinariei este adaptat si conservat, avandu-se in vedere si noile cerinte ale functiunii rezidentiale, comerciale si culturale. Noile cladiri de apartamente, construite in etape, flancheaza complexul istoric al rafinariei asigurand un necesar de 2 200 de apartamente, 30% dintre acestea fiind la preturi accesibile si destinate familiilor cu venituri mici. Amplasarea acestor apartamente asigura anumite coridoare de vedere si acces pietonal catre comunitatea din Brooklyn si faleza.

 

 

 

 

O peluza de aproximativ un hectar, pozitionata intre complexul rafinariei si faleza raului, pune in evidenta o noua esplanada care face legatura la nord cu Grand Ferry Park si cu restul de spatii publice existente in vecinatate. Pentru prima data in 150 de ani, se va permite locuitorilor din Williamsburg acces direct catre faleza raului si privelisti catre Manhattan, podurile din Brooklyn si portul New York.

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa