Inapoi

Planurile pentru Casa Muzicii din Aalborg Danemarca

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
casa_muzicii_danemarca6

Wolf D. Prix, Directorul de proiectare si CEO al firmei de arhitectura COOP HIMMELB(L)AU a prezentat saptamana trecuta in cadrul unei conferinte la Utzon Centre in Aalborg - Danemarca, planurile finale ale proiectului Casa Muzicii. In stransa colaborare cu constructorul Fonden Musikkens Hus i Nordjylland proiectul a fost verificat si aprobat spre finantare.

 

Printre modificarile aduse proiectului intial prezentat in septembrie 2008 amintim de setul de scari supradimensionate care urcau pe fatada care avea vedere spre Limfjorden. Acum s-a prevazut o intrare la nivelul parterului, pozitionata intre restaurant si foaier. Domnul Wolf D. Prix declara: "Arhitectura desavarsita este atinsa prin rafinarea principiilor fundamentale ale acesteia. Drept urmare arhitectura pentru Casa Muzicii se defineste printr-un proces dinamic si plin de viata."

 

 

 

Echipa de la COOP HIMMEL(B)LAU a castigat concursul de arhitectura pentru proiectarea Casei Muzicii in 2003. Cei 17 744mp de cladire urmand sa fie folositi atat in scop cultural cat si educational, in vederea promovarii unei sinergii intre cele doua functiuni. Acest lucru poate fi realizat prin amplasarea spatiilor publice atat imprejurul cat si in centrul cladirii. Astfel se incurajeaza intalnirile formale dar si pe cele spontane in cadrul spatiilor publice care sunt orientate catre spatiile adiacente Piata Culturii (Culture Square) si Fjord.


In total sunt patru sali multifunctionale care asigura spatiile pentru spectacole dar si pentru studiu, in mijlocul lor situandu-se Sala Principala cu 1 300 de locuri si o acustica de invidiat. Datorita formei paralelipipedice complet inchisa acustica salii este optima, in acelasi timp permitand interactiunea oamenilor din interior cu cei din foier prin spatiile vitrate.

 

 

 

 

Salile Clasica si Ritmica vor fi folosite in special pentru cursuri si ocazional vor gazdui spectacole pentru public. Aceeasi atentie a fost atribuita acusticii acestor sali prin forma folosita si prin elementele de design care inbunatatesc calitatea sunetului. O alta sala, denumita "Intimate Hall" poate gazdui pana la 300 de spectatori pentru diferite tipuri de spectacole si a fost gandita pentru a deveni sala de repetitii a Orchestrei Filarmonice din Aalborg.

 

Propunerea designului exterior a celor de la COOP HIMMEL(B)LAU este dramatica, folosindu-se de volume din beton aparent imaginea aduce aminte de proiectul castigator al Liceului 9 din Los Angeles. Structura Casei Muzicii este intrerupta atat la propriu cat si la figurat de perforatiile circulare care interconecteaza spatiile publice si cele private, incurajand interesul in activitatile desfasurate in cladire.

 

Acum ca proiectul a fost finalizat si aprobat, lucrarile de constructie ale Casei Muzicii trebuie finalizate pana la finele anului 2012.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa