Inapoi

Pod telescopic pentru Copenhaga

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
pod_telescopic_copenhaga2

Dintr-o suma de arhitecti de renume mondial, precum Zaha Hadid si Henning Larsen, au fost desemnati castigatori ai proiectului pentru realizarea unui pod pietonal si pentru biciclisti in Copenhaga, echipa de la Studio Bednarski, Flint&Neill din Londra si Hardesty&Hanover, Speirs+Major din New York.

 

Reprezentatul juriului declara: "In acest concurs elementele arhitecturii urbane au fost extrase din calitatile istorice ale orasului Copenhaga. Luand ca punct de plecare traditiile nordice, participantii au cautat inspiratie in oportunitatile de optimizare functionala si in crearea unui nou spatiu public, decat sa lase podul sa fie un exponent al unei forme structurale extravagante."
Proiectul castigator a prezentat cel mai mic profil al podului de 180m, avand o deschidere de 50m si o latime de 7m.

 

Cezary Bednarski comenta: "Ne-am impus sa nu folosim elemente structurale care ar fi interferat cu vederile catre si dinspre port, atat cand podul ar fi fost inchis cat si in pozitia deschisa. In acest fel privelistea catre noua Opera House din Knippelsbro nu va fi obturata de propunerea noastra." Castigarea acestui proiect reprezinta o reusita pentru parteneriatul dintre cei de la Studio Bednarski si Flint&Neill. "Aceasta este cea de a 10-a victorie pentru proiectarea unui pod, iar Ian Firth si cu mine am castigat toate cele 5 concursuri de poduri la care am participat impreuna."

 

 

 

Proiectul castigator a propus un mecanism telescopic si un design transparent care va asigura vederea libera in lungul si peste Inderhavnen (Inner Harbour). O atractie deosebita o vor reprezenta platformele orizontale, care pot gazdui trecatorii chiar la capatul canalului navigabil, chiar si atunci cand podul este deschis oferind astfel ocazii unice de a observa mecanismul podului. Au fost propuse spatii publice la ambele capete ale podului, cu elemente de decor urban si trepte care sa permita accesul la pod sau admirarea privelistii.

 

Intradosul usor curbat al podului a fost prezentat in doua variante, fie sa fie vopsit in culori vii pentru a deveni o pata de culoare in lungul raului sau sa fie lustruit pana sa ajunga oglinda, oferind astfel reflexii ale apei de dedesubt.

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa