Inapoi

Podul, elementul principal din Masterplanul Castleford

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
castleford2

In 2003 Arhitectii McDowell si Benedettin au fost desemnati de catre reprezentantii comunitatii locale, castigatorii unui concurs care avea ca tema realizarea unui pod reprezentativ inclus intr-un masterplan pentru regenerarea spatiilor de pe malurile Golfului Castleford. Dupa desemnarea castigatorilor au urmat o serie de consultari intre acestia si reprezentantii locali pentru stabilirea in detaliu a planurilor. 

 


Temporar niste alei simple fac legatura intre strada Aire si Mill Lane, in asteptarea finalizarii urmatoarelor faze ale proiectului de regenerare urbana, constand in realinierea strazii Aire in vederea cresterii traficului pietonal in zona imbunatatind in acelasi timp accesibilitatea, cat si finalizarea pietii publice si a pavilioanelor de pe malul sudic. Un traseu pietonal realizat (partial finalizat si cu posibilitati de extindere) pe malul sudic ofera o noua legatura in lungul raului, intre podurile vechi si cele noi, delimitand noi zone cu posibilitati de regenerare. Masterplanul include de asemenea, un parc nou pe malul nordic, zone pentru belvedere si plaja, un sistem de iluminat public in jurul golfului si dispunerea unei zone de pescuit in interiorul zonei istorice a stavilarului, Weir.

 Noul pod avand 130m lungime si 4m latime realizeaza o curba sinuoasa si eleganta deasupra Golfului Castleford, unind comunitatile de pe malul nordic si cel sudic al raului prin crearea unui traseu pietonal mai sigur si mai placut decat podul rutier din perioada Victoriana, vechi de 200 de ani, amplasat in aval. Podul a carui forma contine o serie de „S-uri" se integreaza perfect in contextul urban cu moara, stavilarul si epava vechii barje, dandu-le posibilitatea trecatorilor sa observe aceste elemente si sa se bucure de peisaj. Sustinut in numai trei elemente structurale in forma literei V, suprafata serpuita realizata din deck de Cumaru pare sa planeze deasupra apei.

Proiectat pentru a fi un spatiu public si nu doar un drum, structura inovatoare a podului se inalta pentru a forma 4 banci, cu forma sinuasa asemeni traseului podului, fiecare a cate 20m lungime pe care oamenii se pot aseza si de unde pot admira peisajul. Popularitatea de care se bucura podul a facut ca interesul pentru zonele de pe malurile Golfului Castleford sa creasca si sa devina element catalizator pentru finalizarea celorlalte faze ale masterplanului.

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasitit pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa