Inapoi

Polul Nord la Luxemburg

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
invik_bank_luxembourg4

Biroul de arhitectura DAGLI este cel care a propus noul design pentru cladirea de birouri a Bancii Invik din Luxemburg. Denumirea de "Polul Nord" este relevanta pentru ca fatada imobilului seamana cu blocurile de gheata care se rup din banchiza iar spatiul interior cu arhitectura lui modernista aminteste de o ciudata lume de gheata.


Importanta amplasamentului, pe cele doua bulevarde principale ale orasului unde "Podul Adolphe" leaga centrul cu cartierele marginase, cat si valoarea istorica a imobilului au determinat o abordare ahitecturala neinvaziva. Cladirea istorica era cunoscuta locuitorilor Luxemburgului drept cladirea "Polul Nord" si prima data a fost un hotel, iar dupa Al II-lea Razboi Mondial s-a schimbat in cabaret. Drept urmare, arhitectilor li s-a parut firesc sa pastreze denumirea cladirii si sa ii ofere o imagine apropiata, reinterpretata.

 

 

 

 

 

 

Imaginea generala a cladirii transpune in realitate imaginea blocurilor de gheata prin forma si culorile olosite, parand ca se rup din fatada. Turturi imprimati p-e placajul fatadelor laterale amplifica albul unitar si adauga un anumit grad de varietate care contribuie la definitivarea aspectului natural. Mentinand linia de cornisa impusa de cladirile vecine, propunerea celor de la DAGLI se integreaza perfect in sit. Pentru a accentua ideea blocurilor masive de gheata, parterul este conturat ca un piedestal negru. Pentru reducerea incalzirii pe perioada verii, fata este dubla si cu strat de aer ventilat. 



In momentul in care intram in cladire, tema "polului Nord" este omniprezenta": centrul cu lifturile panoramice imbracate in sticla, liiniile de lumina care se intersecteaza pe tavan si care amintesc de fisurile din gheata si albul general care completeaza imaginea unui peisaj artic.

 

Etajele superioare contin birouri si sunt organizate in jurul nodului central, cu lifturi si scara de acces. Folosirea compartimentarilor din sticla permite o amenajare felxibila, in functie de necesitatile bancii. Spatiile pentru comunicare si interactiune intre angajati au fost delimitate la zona centrala a cladirii.

Firma de arhitectura DAGLI a avut o viziune proprie referitoare la interventia asupra cladirii "Polul Nord", contopind arhitectura cu cerintele de design ale clientului si reiesind ceva nou si inspirat.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.e-architect.co.uk

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa