Inapoi

Prezentarea proiectului pentru Masdar Eco City Centre

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
masdar centre2

Umbrele gigant, al caror design are la baza principiul florii soarelui, vor realiza umbrirea spatiilor in functie de pozitia soarelui, vor depozita caldura urmand ca pe timpul noptii sa se inchida si sa elibereze aceasta caldura in spatiul pietei al noului Eco City Center al Emiratelor Arabe Unite.

Umbrelele tip floarea soarelui sunt doar un atu al proiectului desemnat castigator si realizat de catre Laboratorul pentru Arhitectura Vizonara (LAVA) pentru realizarea centrului orasului Masdar, primul cu emisii zero de carbon, fara deseuri si integral alimentat prin surse regenerabile.

Masdar este un oras proiectat la numai 17km de capitala Abu Dhabi, initiativa apartinand guvernului si urmeaza sa se realizeze pe parcursul a 7 faze pana in 2016.

 

 

Proiectul pentru noul centru include o piata publica, un hotel de cinci stele, un centru de conferinte si un complex de loisir alaturi de spatii comerciale. LAVA, o companie cu doar doi ani vechime in domeniu, a castigat acest concurs international la care au participat firme de arhitectura recunoscute la nivel mondial. Fondatorul, Chris Bosse declara:" Orasul Masdar este cel mai prestigios proiect la nivel mondial care s-a axat integral pe proiectare energetica durabila. Este orasul viitorului si un reper pentru dezvoltare urbana durabila. Noi suntem de parere ca sloganul orasului Masdar, "Intr-o zi toate orasele vor fi ca acesta" este foarte bine ales".

 

Umbrelele solare asemeni "florii soarelui" capteaza lumina soarelui pe tot parcursul zilei, se pliaza odata cu lasarea serii degajand caldura inmagazinata si se redeschid in zorii zilei urmatoare. Aceste "flori" urmaresc soarele pentru a asigura o umbra constanta a spatiilor de dedesubt. Datorita acestor performante tehnice sistemul de umbrire poate fi folosit oriunde pe glob, chiar si in desert, a declarat domnul Bosse.

 

 

 

 

 

Orasul Masdar va fi un exponent al multor tehnologii ecologice si durabile, printre care un sistem de transport public pe perna magnetica incluzand capsule individuale care vor duce pasagerii la destinatie folosind numai energie solara; fatade mobile care sa poata fi orientate dupa soare pentru a maximiza captarea energiei; materiale folosite pe anvelopantele cladirilor care sa raspunda schimbarilor de temperatura si care sa inmagazineze minimul de energie; echipamente si fantani care pe timpul zilei stocheaza apa in subteran iar odata cu lasarea serii pornesc pentru a racori atmosfera; corpuri de iluminat public interactive inspirate din focul oazelor, care pot transforma piata publica intr-un spatiu media 3D; echipamente interactive, cu senzori de caldura care pornesc iluminatul public in functie de traficul de pietoni si intensitatea folosirii telefoanelor mobile; gradini si terase verzi care sa fie folosite atat pentru producerea legumelor si fructelor cat si pentru generarea energiei electrice.


 

Estul si vestul s-au combinat in designul pietei publice inpirat atat din oazele specifice desertului, exponent al vietii Arabe nomade, cat si din centrul istoric al vechilor orase Europene. Formele organice, realizate din actiunea fortelor naturii asupra elementelor de relief, stau la baza design-ului cladirilor care urmeaza a fi construite in piata centrala.

Dupa castigarea fazei 1 in luna ianuarie a acestui an, LAVA s-a asociat cu grupul Kann Finch din Dubai, firma de proiectare Arup (cu care Chris Bosse a lucrat pentru proiectul "Watercube" din Beijing), Tanssolar (firma de consultanta energetica de renume mondial) si o echipa de experti internationali.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa