Inapoi

Proiect de restaurare si renovare aprobat pentru noua biblioteca Bodleian a Universitatii Oxford

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Reprezentantii bibliotecii Bodleian din cadrul Universitatii Oxford au anuntat obtinerea autorizatiei de construire si aprobarea Comisiei Monumentelor din cadrul Consiliului orasului Oxford pentru proiectul de restaurare si renovare al noii Biblioteci Bodleian, care va fi redeschisa publicului in 2014-2015 sub numele de Biblioteca Weston.

Proiectul realizat de catre firma Wilkinson Eyre Architects (WEA), are trei obiective: crearea unor spatii de depozitare care sa indeplinesca cerintele conservarii in cele mai bune conditii a colectiilor speciale si cartilor valoroase, printre care se numara manuscrise unicat, carti si harti pastrate de Bodleian pentru mediul academic international; dezvoltarea spatiului bibliotectii pentru a permite o mai buna si mai rapida cautare a documentatiei si extinderea accesului publicului la "comorile" bibliotecii prin amenajarea unor spatii expozitionale.

Reprezentantul bibliotecii Bodleian, doamna Sarah Thomas declara:"Obtinerea autorizatiei de construire este o mare realizare pentru proiectul ambitios al renovarii acestei biblioteci. Arhitectii, membrii comunitatii locale, pesonalul bibliotecii si multi altii au colaborat pentru realizarea acestei viziuni. Am lucrat pentru a fi siguri ca noua cladire va fi interesanta pentru mediul academic, pentru profesori si studenti dar in acelasi timp am dorit sa devina un spatiu important in cadrul orasului, in care oamenii sa poata vedea comorile bibliotecii Bodleian, in expozitii special organizate pentru publicul larg."

Biblioteca Bodleian a fost construita in perioada anilor 1930 de catre Giles Gilbert Scott si seamana foarte mult cu o "fortareata a cartilor". Echipa de arhitecti de la WEA a propus renovarea acestei cladiri tinand seama de istoria si de valoarea acesteia dar in acelasi timp a dorit sa ii modernizeze infrastructura, prevazand dotari pentru studenti si cercetatori cat si o serie de oportunitati pentru incurajarea interactiunii si colaborarii cu membrii comunitatii orasului.
Lucrarile de renovare vor incepe in 2011, dupa ce vor fi scoase si depozitate cele 3.5milioane de carti. Biblioteca se va deschide din nou in 2015 sub denumirea de Biblioteca Weston.Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa