Inapoi

Proiect pentru o noua biblioteca publica Santa Catarina in Brazilia

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Acest proiect a ocupat locul al doilea in concursul national pentru biblioteca publica Santa Catarina din Florianopolis, Brazilia si a fost realizat de un grup de arhitecti din Sao Paulo: Rafael Brych, Joao Paulo Payar, Mathieus M.R. Alves si Ricardo Felipe Goncalves. Concursul implica renovarea unei cladiri administrative, care trebuia adaptata pentru a gazdui o biblioteca publica. Un element definitoriu de care trebuia sa se tina cont pentru propunerile din cadrul concursului, era bugetul limitat care impunea arhitectilor sa vina cu idei practice, al caror cost de realizare sa fie minim pastrandu-se in acelasi timp un anumir standard de calitate.

In cazul cladirii existente, arhitectii au trebuit sa gaseasca o solutie pentru monotonia interioarelor, pentru camerele mici, ale caror tavane erau prea joase pentru a conferi spatialitatea necesara unei biblioteci. Drept urmare atentia s-a indreptat asupra reconfigurarii acestui spatiu birocratic si transformarea lui intr-un reper cultural pentru Santa Catarina, profitand de volumetria cladirii existente pentru realizarea unor interventii cheie si de amploare in vederea ajustarii acesteia.





Propunerea finala contine o serie de scari, articulate cu ajutorul unor spatii care se dezvolta pe inaltimea a doua niveluri, obtinute printr-o munca meticuloasa de indepartare o unor bucati din plansee. Rezultatul este o axa diagonala care permite integrarea vizuala a cladirii, de la accesul din zona parterului pana la ultimul nou nivel, transformand zone disparate intr-un spatiu continuu. La ultimul nivel al structurii arhitectii au propus realizarea unei terase deschise, marcata prin otel vopsit in rosu, in care sa se amenajeze spatii de citit. Acest element urmareste sa diferentieze cladirea de restul fondului construit si sa atraga cat mai multi iubitori de carte. Structura interventiei este prezentata orasului prin intermediul unei fatade din panouri textile cu grade variate de transparenta, astfel incat sa permita luminii naturale sa patrunda in interioare la diferite intensitati in functie de activitatile ce se desfasoara in respectivele spatii.







Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa