Inapoi

Proiectele finaliste ale Concursului "Cuprul in Arhitectura" 2009

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
29903_trofeupreview

Cu 50 de participanti din 16 tari, Concursul Cuprul in Arhitectura 2009 s-a desfasurat cu o diversitate impresionanta de proiecte-multe proiecte nu au fost publicate inca-reprezentand cele mai bune proiecte contemporane din Europa.
Cinci cladiri complet diferite: un centru media, un muzeu, un complex de locuinte si doua case de locuit au fost selectate pentru lista finalistilor de o comisie internationala de arhitecti si editori.

Acest concurs renumit reprezinta recunoasterea excelentei in arhitectura, si celebreaza diferitele forme de utilizare ale cuprului. Concursul Cuprul in Arhitectura, fiind deja un concurs recunoscut la nivel European, premiaza utilizarea cuprului in toate formele ei. Pe parcursul ultimelor doua decenii, concursul bazat pe evidentierea maiestriei arhitectilor din Regatul Unit, s-a transformat intr-un concurs al proiectelor majore de arhitectura din Europa.
Pentru prima oara, in 2009 toate proiectele participante au fost evaluate impeuna, in vederea selectarii celor mai reusite proiecte ale arhitecturii contemporane europene.

Primele cinci proiecte finaliste demonstreaza cresterea popularitatii utilizarii cuprului si aliajelor din cupru ca o sursa de inspiratie, cuprul fiind o solutie sustenabila din punct de vedere al protectiei mediului si al designului arhitectural.

Casa Clip din Madrid, Spania -proiectata de Bernalte-León si Asociatii- are un design de tip sculptura compusa din planuri de cupru echilibrate de elemente verticale din beton armat. Tot in Spania, dar intr-un contrast total, Muzeul de Arheologie Vitoria proiectat de Mangado y Asociados' face uz excesiv de elemente din bronz masiv, pentru a crea un contrast al fatadei, cu scopul sublinierii stilului urban.

In Copenhaga, Danemarca, firma de arhitectura Dissing+Weitling a utililizat cuprul si sticla pentru a realiza un efect deosebit cu densitate ridicata al complexului de locuit din portul Frederikskaj sugerand apartenenta imobilului de cladirile portului.

O alta casa, din Ticino - sudul Elvetiei, utilizeaza plasa de cupru pentru reflectarea transparentei si integrarea cladirii proiectate de Arhitectii lui Davide Macullo intr-o conceptie sensibila din punct de vedere ecologic.

In final, inapoi in Spania, un proiect similar cu transparenta ridicata la cladirea Mediacomplex 22@ in Barcelona, realizat de aceasta data cu o fatada cu placi perforate din cupru, proiectat de echipa Patrick Genard si Asociatii si Ferrater si Asociatii.

Imagini de inalta rezolutie ale proiectelor finaliste pot fi descarcate de pe:
www.copperinfo.co.uk/arch/copper-awards/hi-res-images.shtml
si castigatorii vor fi anuntati la data de 29 septembrie, la Londra.

Nota

Informatii importante pentru editori
Jurnalistii si editorii sunt invitati la prezentarea finalistilor, ceremonia de premiere a castigatorilor va avea loc la Londra, in seara zilei de 29 septembrie. Pentru informatii suplimentare sau rezervari contactati: mail@copperdev.co.uk

Detalii despre proiectele participantilor, aspectele tehnice ale aplicatiilor de fatade sau acoperisuri din cupru pot fi obtinute de la expertii implicati in initiativa Cuprul in Arhitectura. Pentru detalii contactati dl. Chris Hodson.

Detalii de contact referitoare la publicatii (daca este cazul):
Copper in Architecture, 5 Grovelands Business Centre, Boundary Way,
Hemel Hempstead, HP2 7TE.
E-mail: helpline@copperdev.co.uk Web: www.copperinfo.co.uk/arch