Inapoi

Proiectul de "retea inteligenta" aplicat strazii Pecan din Austin Texas

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
pecan1

Acum cateva saptamani s-a anuntat inceperea lucrarilor la proiectul de "retea inteligenta" din Boulder Colorado dorindu-se a fi primul oras din America de Nord in care sa se implementeze conceptul. Ceea ce ar trebui insa mentionat este faptul ca acest oras nu este singurul, proiectul strazii Pecan din Austin Texas urmareste sa livreze orasului 300MW de energie regenerabila produsa in interiorul orasului in cadrul unei "retele inteligente".

 


O "retea inteligenta" este un sistem de distributie de energie digital, care foloseste tehnologie inovatoare pentru colectarea energiei obtinuta in mod ecologic si pentru distribuirea acesteia cu un grad ridicat de eficienta si siguranta. Energia produsa de panourile fotovoltaice, de turbinele eoliene cat si cea provenind din alte surse se va "varsa" in aceeasi retea de alimentare. Casele prevazute cu panouri fotovoltaice vor vira energia produsa in aceeasi retea folosita si de marii funizori, fiind rasplatiti pentru aportul lor. Fiecare utilizator va avea posibilitatea sa verifice permanent consumul individual si cat din energia produsa se duce in reteaua generala, ajustand procentajul in functie de nevoiele personale. Astfel se va putea monitoriza consumul fiecarui echipament electronic si electrocasnic si se vor putea face anumite programari pentru optimizarea consumului. Un contor va inregistra consumul total al fiecarui utilizator putand indica perioadele de consum maxim. Datorita "retelei inteligente" firma care asigura service-ul va putea izola mult mai usor sursa unei eventuale probleme in retea si o va rezolva mult mai rapid.

 

 

Proiectul "retelei inteligente" din Austin va fi lansat oficial in agust si va acoperi o suprafata de 440 mile, 500 000 de echipamente, 100 terra de date, 1 milion de consumatori si 43 000 de firme. Procedurile de aprobare si demarare ale proiectului merg mult mai repede aici deoarece statul Texas este singurul care dispune de proipria lui retea de energie, astfel incat proiectul nu necesita aprobarea feredala proces care poate dura 3-4ani.

Compania locala de distributie a energiei Austin Energy doreste sa transforme orasul intr-un "sistem energetic urban al viitorului, un laborator pentru dezvoltarea energiei regenerabile". Acest lucru va conduce in lunile urmatoare, la implementarea mai multor solutii cum ar fi: casa cu un sistem inteligent de control al energiei, electrocasnice cu un consum redus de energie, retea de aprovizionare si distributie pentru aceste produse, retea de transport si plannuri de afaceri care sa conduca la dezvoltarea ulterioara a proiectului.

In prima faza a proiectului strazii Pecan, se va elebora un plan de actiune pentru a pune in practica tehnologiile "inteligente" care sunt inca in faza de prototip. Eventual, compania Austin Energy spera sa creeze un consortiu care sa se ocupe in special cu dezvoltarea noilor produse. Este de asteptat ca si alte comunitati asemeni celei din Austin sa urmeze acelasi proiect de dezvoltare, in conditiile in care problema energiei si a resurselor devine din ce in ce mai stringenta.

 

Cititi mai multe la www.inhabitat.com

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa