Inapoi

Proiectul Park House al celor de la RMJM a primit premiul Scottish Home Awards pentru "Cel mai bun apartament"

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Proiectul Park House realizat pentru Noah City Developments de catre echipa de arhitecti RMJM, consta intr-o cladire amplasata in centrul istoric al orasului Glasgow, avand 50 de apartamente diferite si 4 penthouse la ultimul nivel. Zona respectiva este recunoscuta in oras ca fiind un exponent al stilului Victorian si s-a dezvoltat ca urmare a dorintei comerciantilor si mestesugarilor de succes de a avea locuinte intr-o zona linistita, izolata de restul orasului suprapopulat. Initial aceasta zona cuprindea case de oras dar in ultima perioada s-a produs o revenire si interesul pentru aceasta a crescut, devenind o zona "la moda", foarte cautata.

Unul din elementele simbol ale zonei si ale orasului, turnul fostei biserici Park a fost integrat intr-o volumetrie existenta din 1960 pentru a crea impreuna o indrazneata cladire contemporana. Paul Stallan, Directorul de Design pe Europa al biroului RMJM declara: "Aproximativ 60% din cladirile din zona Park sunt declarate monument asa ca solutia propusa a trebuit sa tina cont de importanta arhitecturala si istorica a turnului fostei biserici dar si a intregii zone aflata in conservare. Cladirea de birouri existenta a fost decopertata pana la structura si a fost readusa la viata cu ajutorul unui finisaj contemporan realizat din piatra de calcar Jura, culoarea mierii si zinc. Am inclus de asemenea si accente de sticla care sa reflecte peisajul si cladirile inconjuratoare."Presedintele comisiei de jurizare, Margo Macdonald declara: "Este dificil sa mai vinzi locuinte in acest moment dar speram ca acest proiect castigator va avea un atu in plus prin faptul ca proiectul lor imobiliar are calitati deosebite, apreciate de membrii unei bresle. Este de asemenea important sa recunoastem realizarile mai ales intr-un an in care industria s-a luptat sa se mentina in acest moment de recesiune. Oricine care finalizeaza locuinte intr-un astfel de moment este demn de lauda, dar acesti investitori si arhitecti s-au remarcat prin excelenta."

In cadrul concursului au participat 130 de proiecte, dintre care doar 52 au ajuns in finala. Juriul a fost alcatuit din 14 specialisti si experti din domeniul constructiei, urbanismului si domeniul imobiliar.


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa