Inapoi

Proiectul spaniol al lui Oscar Niemeyer

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
niemeyer4

La cei 101 ani, arhitectul Oscar Niemeyer nu da semne cum ca ar vrea sa renunte la pasiunea lui de o viata. Am remarcat faptul ca pe masura ce a inaintat in varsta si a castigat din ce in ce mai multa experienta, proiectele propuse de catre Niemeyer au crescut in complexitate. Acest lucru il dovedeste ultimul sau proiect demarat pe taram spaniol. Desi termenul de finalizare al proiectului era pentru primavara lui 2010, Centrul Cultural International din Aviles - Spania, a gazduit deja cateva evenimente de importanta internationala. Premiera mondiala a filmului regizat de catre Woody Allen intitulat "Cassandra's dream" cat si intalnirea cineastilor printre care si Wim Wenders si Carlos Saura s-au desfasurat in spatiul domului.


Un eveniment cu un impact mult mai mare va avea loc la Centrul Cultural intre 15-17 septembrie, "Forumul pentru Diplomatie Culturala la nivel Mondial" adunand 200 de reprezentanti culturali intr-un spatiu inca nefinisat, un adevarat santier, dar care vor discuta despre conflictele culturale internationale


Beneficiarul proiectului este orasul Aviles care prin aceasta realizare arhitecturala se pregateste sa-si depuna candidatura pentru "Capitala culturala europeana 2016". Spania si Polonia sunt tarile alese prin rotatie sa-si dispute adjudecarea titlului si drept urmare multe dintre orasele ambelor tari au demarat proiecte de anvergura care sa le ofere un avantaj in aceasta competitie.

"Centrul Niemeyer este un spatiu cu usile deschise pentru cultura in toate formele, traditiile si genurile. Muzica, teatrul, cinematografia, expozitiile, conferintele si noutatile educationale, toate vor fi teme cuprinse intr-un program multidisciplinar, al carui element comun va fi reprezentat de gradul de performanta: excelenta". Dupa cum declara insusi autorul, acest proiect va fi cel mai important dintre toate proiectele europene.Chiar daca Centrul Cultural este cel mai mare proiect al sau la nivel europen, nu este si singurul in lucru. In acelasi timp arhitectul lucreaza la proiectarea si construirea unui auditorium in Ravello, pe coasta de sud a Italiei. Ambitiosul proiect include 1500mp de spatiu suspendat, gazduind sala mare, care are deschideri spre mare prin deja celebrele goluri ovale. Inaugurarea este planificata pentru luna septembrie, dar spre deosebire de Centrul cultural de la Aviles, aceasta nu va gazdui nici un eveniment pana la data stabilita.

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com.

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa