Inapoi

Propunere de regenerare urbana pentru Wadi Amma

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
wadi_amman1

Cei 4km de teren din centrul orasului sunt blocati si izolati intre doua artere importante. Obiectivul planului urbanistic zonal este de a oferi conectivitate si oportunitati pentru revitalizarea intregului potential al zonei printr-un program de regenerare urbana.
Colinele (in araba "jabal") si vaile (in araba "wadi") au fost locuri in care s-au stabilit asezari inca din antichitate, bogatia si fertilitatea solului din aceste zone fiind prielnice intretinerii unui habitat. Cu timpul zona joasa a vaii a ramas parasita, nici o activitate nu se mai desfasoara acolo, astfel ca traficul continuu a "defrisat" habitatul in zona respectiva.
Cursul serpuit al unei ape curgatoare denumit "Seil", strabate respectiva zona, taind in pantele abrupte ale vaii. Propunerea urmareste articularea acestei fasii de pamant in trei zone importante:


"Wadi Philadelphia" este centrul turistic si istoric. Aflat in vecinatatea hotelurilor, acesta prezintra o varietate de "fragmente" istorice. Punctul de interes fiind reprezentat de amfiteatrul roman si Citadella pozitionata pe colina invecinata.
"Wadi Raghadan" va gazdui centrele pentru Comunitate si Afaceri, functiuni mixte care asigura diferite activitati pentru intreaga zona invecinata. Unitati accesibile de locuire sunt pozitionate in aceasta zona impreuna cu spatii de invatamant.


"Wadi Al Mahatta" este pozitionata la extremitatea estica a fasiei studiate si reprezinta poarta catre centru orasului Amann. Morfologia urbana propusa pentru aceasta zona tine cont de afluxul mare de oameni care va intra in fasie. Un centru pentru concerte si un parc tematic functioneaza cu aceeasi zona de parcare. Conexiunea parcarii cu ultima statie a metroului usor nu a fost intamplatoare, a urmarit optimizarea accesului prin poarta.
Planul urbanistic propus raspunde cerintelor demografice actuale dar a luat in calcul si prognozele pentru viitor. Permite realizarea unui spatiu construit care va contracara tendinta de descrestere economica. Propunerea a contribuit la derularea unui intreg sir de evenimente care a culminat cu anuntarea in 2009 a Proiectului pentru Regenerare Wadi Amann.

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa