Inapoi

Propunerea Mecano pentru locuintele sociale din Malaga, Spania

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
mecanoo1

Biroul de arhitectura din Delft, Mecano, a inceput constructia unui nou proiect rezidential ecologic in Malaga, Spania. Proiectul face parte dintr-o noua zona urbana ce se dezvolta la periferia orasului Malaga si care poarta numele de Universidad. Se doreste realizarea a 170 de locuinte iar conceptele dezvoltarii durabile au fost implementate in tot proiectul: panouri fotovoltaice care sa furnizeze energie solara, variatia inaltimilor imobilelor astfel incat sa se produca o ventilare naturala si sa permita luminii naturale sa ajunga in spatiile interioare.

 

 

 

Marta Roy, arhitectul sef al acestui proiect spune ca Mecano s-a inspirat pentru proiectul de locuinte din centrul istoric al orasului Malaga si "forma se regaseste in limbajul gradinilor de tip "patio" atat de raspandite in cultura mediteraneana si drept urmare si in Malaga". Alcatuit din 7 tipuri diferite de locuinte de la duplexuri pana la case proiectate special pentru personele cu disabilitati, imobilele sunt asezate in jurul a opt "patio" - patru mai mari care se intrepatrund si care gazduiesc spatiile comune si patru mai mici, mai retrase. Fiecare apartament are o legatura cu fiecare tip de "patio" creand in acelasi timp spatii publice si private.

 

 

Materialele folosite in acest proiect au fost alese cu grija pentru a respecta cat mai mult natura si conceptele ecologice. Au folosit materiale si texturi, culori traditionale, specifice zonei de sud a Spaniei astfel incat curtile au pardoseala din dale culoare oliv-aurie, stuco este folosit pentru ancadramentele ferestrelor din "patio"-urile principale si ca finisaj pe fatadele celor care dau in curtile secundare. Marta Roy declara ca au optat pentru aceste materiale locale datorita accesibilitatii si a faptului ca rezista mai bine inconditiile climatice ale orasului.

 

 

 

 

 

Cunoscuta pentru ideile inovatoare in aria proiectelor rezidentiale, arhitecta Marta Roy declara "proiectarea unui nou tip de locuinta colectiva este intotdeauna o provocare in cadrul firmei Mecano, datorita faptului ca trebuie sa cream un mediu care sa stimuleze simturile celor cere il vor locui". Termenul de finalizare este in 2010 si odata cu acesta se doreste introducerea unei noi tipologii a locuirii in Spania, prin promovarea unor servicii inovative si a unor idei despre noile relatii intre vecinatati.

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa