Inapoi

Quebeck isi recastiga faleza

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
faleza_quebec2

Proiectul a avut ca scop transformarea unei fasii de faleza deterioarate si neglijate intr-un spatiu public generos, amenajat in vederea sustinerii activitatilor de recreere, revitalizand astfel accesul membrilor orasului la raul St. Lawrence. Prin aceste schimbari bulevardul Champlain si-a redobandit statutul de spatiu urban permeabil, amenajat.

Bazandu-se pe evenimentele din trecut ale acestui sit si pe conceptele sintagmei "genius loci", proiectul propune expunerea unor vestigii naturale si a unor mosterniri apartinand mediului de coasta. Proiectul intrepatrunde intr-un mod foarte delicat o secventa de experiente si scenarii, de la cele vizuale legate de rau pana la cele tactile, rezumate la scara umana.

Cei 2.5km de promenada sunt compusi dintr-un pietonal ce bordeaza malul raului si care trece prin patru gradini tematice diferite. Fiecare dintre aceste atractii a fost realizata pentru a pune in valoare cadrul natural dar si arhetipurile zonei docurilor.

Atmosfera intregii amenajari este sustinuta de bogatia texturilor materialelor folosite precum piatra, lemnul si cortenul care se combina in mod firesc cu elementele faunei locale si cu punctele de lumina, date fie de corpurile de iluminat fie de reflexiile apei. Gradinile sunt legate intre ele prin pietonal dar si printr-o pista de biciclete, devenind astfel elementul cheie al intregului proiect. Elementele de mobilier urban au fost special executate pentru acest proiect, avand linii simple care sa evoce designul aproape auster al interioarelor vapoarelor.

 

 

 

 

Acest proiect este o dovada a revitalizarii si valorificarii unei zone de coasta al carei eco-sistem fragil poate sa prospere, oferind in acelasi timp spatiu si pentru locuitorii orasului sa se bucure de natura.

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa