Inapoi

Reabilitarea unei cladiri de patrimoniu aduce beneficii economice, ecologice si culturale

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
cladire_toronto4

Site-ul in discutie este fosta cladire McGregos Socks, listata ca si monument in centrul orasului Toronto. Construita in 1905, cladirea realizata pe structura din lemn a oferit cea mai buna ocazie pentru reconversia, transformarea si reciclarea unei piese din patrimoniul industrial al orasului.

Lucrarile de restaurare si renovare au folosit tehnici intalnite in special in cazul cladirilor ecologice si au reusit sa reinvie o cladire de patrimoniu aflata in ruina, conferindu-i o noua imagine. Sistemul de incalzire pe baza de aer din pardoseala impreuna cu refolosirea materialelor lemnoase recuperate din vechea cladire sunt numai unele dintre masurile ecologice implementate in acest proiect. Proiectul va fi evaluat si spera sa obtina un
Certificat Golden LEED fapt care va sustine indeplinirea obiectivelor propuse.

Un decupaj in spatiul cladirii a condus la realizarea unui volum pe doua niveluri care le leaga prin intermediul unui spatiu public, continand zona receptiei, zone de intalnire, o bibllioteca si cafenele. O scara interioara face legatura intre spatii si incurajeaza interconexiunile si colaborarile intre profesionisti apartinand diferitor discipline.

Amenajarea de tip
open-space asigura flexibilitatea si obtinerea unui ambient spatios, permitand la maxim iluminarea spatiului in mod natural. Pardoseala suprainaltata permite realizarea traseelor de cabluri de date si a celor electrice cat si incalzirea spatiului cu aer cald, lasand vizibila structura din lemn care accentueaza latura industriala a fostei cladiri.

 Aceasta reconversie si amenajarea spatiului urmareste sa redea orasului o cladire de interes atat prin arhitectura ei cat si prin functiunile propuse. Datorita acestui scop intrarea in fostul magazin McGregos Socks a fost regandita ca un spatiu de expozitie pentru arta, un spatiu public destinat tuturor. Fereastra acestei galerii de arta se deschide catre oras, ajutand la promovarea artei contemporane.


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa