Inapoi

Reciclarea unui siloz in Danemarca

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Multe centre urbane se confrunta cu problema refolosirii fostelor zone industriale iar acest lucru este vizibil si in zonele rurale, in care sunt multe elemente ramase de la fermele, depozitele dezafectate. Un astfel de caz il intalnim in Danemarca unde in orase, in zone relativ centrale, au ramas silozuri folosite in trecut pentru depozitarea granelor, legumelor etc.

Echipa de arhitects C.F. Moller Architects in colaborare cu Christian Carlsen Arkitekfirma, au gasit o solutie pentru clientii Legten Midt A/S in privinta silozului din orasul Logten, la nord de Aarhus, transformandu-l intr-un turn de 3 000mp. In loc sa mai depoziteze grane si alte produse agricole, silozul va adaposti 21 de resedinte, gandite ca niste case puse unele peste altele.

Decat sa produca o dezvoltare a orasului catre suburbii, cu case care sa se intercaleze in zona agricola sau cu blocuri turn, aceste noi tipuri de locuinte sunt o combinatie intre locuinte cu un singur nivel si duplexuri, astfel incat si apartamentele aflate la nivelurile inferioare au vedere catre peisajul rural inconjurator si cel mai important, nici un apartament nu este identic cu altul.

Silozul este dotat cu scari si lifturi, iar terasa de pe acoperis este comuna tuturor. In jurul turnului, apartamentele au fost construite pe structura metalica, in forme diferite care ies in consola asemeni unor blocuri de LEGO sau Jenga.

Aceasta structura deosebita ofera spatii exterioare, prin terasele amenajate deasupra volumelor in consola si privelisti catre Aarhus Bay si oras. In acest fel fiecare apartament se bucura de iluminare naturala, chiar daca este amplasat pe nord sau pe sud, in cadrul silozului.

La baza silozului s-a amenajat un nou centru de 1 500mp, cu spatii publice inconjurate de un complex cu functiuni mixte si magazine, un supermarket, o serie de case in terasa si un parc.







Provenienta volumetriei si forma acesteia rezultata in urma transformarii silozului, creaza un reper care nu va putea fi egalat, in inaltime cel putin, de nici o alta constructie. Noua volumetrie este un simbol pentru regiune, un exponent al capacitatii arhitecturii de a transforma ceva depasit si banal intr-un element mai modern care sa genereze o noua identitate comunitatii.

Volumul initial al silozului a ost intentionat lasat vizibil pe fata dinspre noul centru, pentru a aminti de istoricul acestei zonei si de faptul ca aceste structuri sunt repere istorice asemeni turnurilor de biserica si morilor de vant.









Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa