Inapoi

Restaurant suspendat in copacii din Noua Zeelanda

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Compania Pagini Aurii a apelat la serviciile biroului de arhitectura Pacific Envinronment Architects Ltd pentru realizarea unui proiect de restaurant suspendat in copaci. Aceasta initiativa a facut parte dintr-o extravaganta campanie de publicitate. Forma propusa este asemanatoare unei case in copac, realizata din mai multe baghete subtiri de lemn, avand o forma ovala, simpla, asemeni unui cocon. Arhitectii au facut referiri la aceste volumetrii ca fiind „reminiscente ale fanteziilor din copilarie si jocurilor, ale povestilor, magiei si imaginatiei".

Restaurantul este amplasat la marginea padurii, beneficiind de privelisti minunate asupra zonei lagunare din apropiere, iar structura acestuia este legata de unul dintre copacii cei mai inalti din zona. Amplasat la o inaltime de 10m pe un trunchi de copac inalt de 40m, forma organica este prinsa de copac, la partea superioara si inferioara, prin centuri metalice. Aflati cu proiectul in derulare, arhitectii au fost informati ca trebuie sa prevada posibilitatea acesului si a persoanelor cu handicap locomotor. Avand aceasta obligatie, au realizat o alee cu panta redusa, care leaga copacii intre ei, facilitand accesul.











Peter Eising
, unul dintre arhitectii implicati in proiect, declara: „Nu am mai proiectat o casa in copac de cand eram copil, cu atat mai putin una care sa permita functionarea unui restaurant. Am fost surprins de interesul aratat de oamenii de media si de alti colegi din domeniu din alte tari. Acum, cand este finalizat, sunt foarte mandru de cum arata".

Acest proiect a castigat numeroase premii de arhitectura, inclusiv premiul acordat de Institutul de Arhitectura din Noua Zeelanda, Premiul de aur din partea Institutului de Design, Premii de excelenta de la Institutul de Constructii etc. A fost si finalist in cadrul competitiei pentru Premiile Internationale de Arhitectura din 2009.


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa