Inapoi

Revitalizare urbana

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
urbanrejuvenation1

Alegerea unei solutii arhitecturale discrete care combina diferite functiuni dar in acelasi timp respecta contextul urban, a dus la transformarea unui intreg cartier in centrul orasului Dallas. Proiectat de catre Good Fulton & Farell, noua cladire este compusa dintr-un volum care adaposteste o mare parcare publica, avand 370 de locuri, suplimentar fata de cele prevazute pentru locuitorii rezidenti ai apartamentelor. Cladirile istorice existente de ambele parti ale site-ului in constructie au impus aceeasi tratare a fatadei marii parcari, prin folosirea placarii cu piatra. La parterul cladirii, atat cel de pe strada Main cat si cel de pe strada Elm sunt ocupate de spatii comerciale care au re-energiazat traficul pietonal avand in vedere ca inainte erau spatii destinate parcarilor supraterane.


Un turn continand 84 de apartamente se sprijina pe acest piedestal din piatra al noii parcari. Pozitia acestui imobil rezidential ofera locuitorilor apartamentelor o vedere extraordinara asupra centrului orasului Dallas. Un decros zvelt, realizat in sticla si care parcurge cladirea pe toata inaltimea ei, face trecerea intre volumul vitrat si cel placat cu piatra intr-un mod foarte elegant, subliniind compozitia volumetrica moderna.

 

 

Acest proiect a fost construit cu grija pentru conceptele dezvoltarii durabile si ale ecologiei. Astfel ca terasa de deasupra parcajului este un exemplu de gradina verde in care au fost plantate soiuri autohtone dar si unele aclimatizate iar datorita ei, se depaseste cu 550% procentul de spatiu verde normat. Terasa este pavata cu dale care actioneaza ca si filtre pentru apa de ploaie si al caror material este conceput sa prezinte un index de energie solara radiata de numai 40, contribuind la reducerea efectului de inclazire locala. Suprafata parcajului acoperit este echivalenta cu 3 hectare de parcaje supraterane iar locatia acestui proiect este in vecinatatea statiei de transport "Spatiul de tranzit rapid Dallas" (DART), ceea ce conduce la o maximizare a folosirii spatiilor de parcare.

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa