Inapoi

Riddel Architecture propune o frumoasa reconversie a unui rezervor de apa

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Autor: Branden KlaykoAmplasat la capatul unei strazi dintr-un cartier rezidential tipic din Brisbane Australia, un rezervor de apa mascat de un gard verde a fost tinta unor lucrari de transformare. Echipa de la Riddel Architecture a propus reconversia constructiei din beton datand din 1940, intr-o locuinta cu spatii deosebite. Planul cladirii este circular avand in mijloc un gol care a fost transformat intr-un atrium, toate camere fiind amplasate de jur imprejurul acestuia. Din punct de vedere economic ar fi fost prea costisitor sa se darame respectiva cladire, asa ca s-a optat pentru o abordare ecologica, de reciclare a fondului construit existent. Aceste rezervoare de apa erau folosite in trecut pentru colectarea apei de ploaie in vederea suplimentarii retelei locale de alimentare cu apa si au fost construite sa fie durabile, astfel incat volumetriile cilindrice sunt des intalnite in zona din jurul orasului Brisbane. Peretii de la baza rezervorului ajung pana la 1m adancime beneficiind astfel de izolatie termica, interiorul fiind racoros. Au fost efectuate niste deschideri in peretii rezervorului pentru asigurarea accesului si pentru atrium.

Spatiile camerelor au fost organizate in jurul curtii interioare. Peretii din beton si traseele de instalatii au fost pastrate vizibile iar noile elemente au fost placate cu tabla cutata. O mare zona de "terasa" separa zonele publice de cele private.

Cu un diametru de 21m rezervorul de apa ofera beneficiarilor suficient spatiu locuibil si in acelasi timp isi merita din plin numele de "castelul maret". Tavanele inalte sunt prezente in fiecare camera iar formele circulare sustin volumetria masivului rezervor, demonstrand cum refolosirea prin reconversie poate sa transforme in viziuni arhitecturale inspirate cladiri care pana la momentul respectiv erau nefolosite si in paragina.
Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa