Inapoi

Rotterdam se adapteaza conditiilor incalzirii globale

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
30085_rotterdam_home
Orasul Rotterdam, situat intr-o zona de delta a raului Nieuwe Maas (New Meuse), este foarte vulnerabil la efectele incalzirii globale. Programele "Initiativa Climatica Rotterdam" (RCI) si "Protectia impotriva efectelor climei Rotterdam" (RCP) au fost demarate pentru a contracara si mai ales pentru a proteja orasul de eventualele ploi torentiale, pentru cresterea competitivitatii economice in oras in vederea realizararii unui mediu mai atragator. Scopul acestor programe este de a asigura ca incepand cu 2025, orasul si portul sa fie protejate impotriva efectelor incalzirii climatice.

Au fost si urmeaza sa fie demarate trei masuri inovatoare care au ca scop stocarea apei, prin transformarea teraselor acoperisurilor in spatii verzi, care vor ajuta in acelesi timp si la imbunatatirea calitatii aerului. In anul 2008 o suprafata de 20 000mp a fost deja transformata in terase verzi. De asemeni au fost amplasate rezervoare pentru stocarea apei de ploaie, sub zonele de garaje, parcari si sub pietele publice. Doua proiecte de acest gen sunt in derulare, unul sub parcarea de la Museumpark si altul sub Kruisplein. S-a ajuns pana la crearea unor "parcuri de apa", concept al urbanistului Florian Boer, care presupune realizarea unor zone a caror cota de teren este sub nivelul uzual, care pot fi folosite pentru activitati sportive (terenuri de joaca sau de sport) si care sa stranga apa provenita de la acoperisurile si strazile invecinate. Finantarea necesara a fost deja obtinuta si astfel construirea primului parc de apa poate incepe in cartierul Bloemhof.

Aceste initiative apartinand celor doua programe sunt realizate prin incheierea unor parteneriate intre universitati, asociatii de profesionisti si institutii publice si guvernamentale, la nivel local, regional si national. Cei implicati in programele RCI si RCP colaboreaza de asemenea, cu specialisti ai institutului pentru educatie in domeniul apei (IHE) din cadrul organizatiei UNESCO, cu sediul in Delft si urmeaza sa participe la Forumul Mondial al Apei ce va avea loc la Istanbul, tot oras delta infratit cu Rotterdam.

Mai multe informatii gasiti pe www.archicool.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa