Inapoi

RUUKKI lanseaza Cor-Ten®, un material cu oxidare controlata

Publicat de RUUKKI ROMANIA , la
corten

Aspectul Cor-Ten® permite crearea de fatade cu valoare estetica ridicata.


RUUKKI lanseaza Cor-Ten®, un material cu oxidare controlata, care ofera un dublu avantaj: rezolva problema longevitatii constructiilor si a placarii de fatade in zonele cu umiditate ridicata si permite in acelasi timp si numeroase aplicatii cu valoare estetica deosebita. Materialul este 100% reciclabil si nu necesita vopsire.

RUUKKI a introdus pe piata locala un material cu numeroase avantaje legate de durata de viata a fatadei, de estetica imobilelor si de costurile de intretinere pe termen lung, denumit Cor-Ten®. Spre deosebire de otelul carbonic, un material care reactioneaza la umezeala si oxigenul din atmosfera prin coroziune si aparitia de rugina, Cor-Ten® rugineste controlat, fara ca miezul structural al otelului sa fie afectat.

"Materialul a fost dezvoltat initial din ratiuni practice, pentru a fi utilizat industrial sau in proiecte arhitecturale care ridica probleme de rezistenta la umezeala si longevitate a materialelor, cum ar fi constructia de poduri" a declarat Madalina Dumitru, Marketing Director RUUKKI Romania si Bulgaria. "Ulterior s-au remarcat si calitatile estetice ale Cor-Ten®, care ingaduiau o mai mare creativitate in crearea de fatade si o relatie armonioasa cu imobilele istorice", a continuat ea. In functie de conditiile de umiditate, Cor-Ten® poate capata nuante diverse, de la caramiziu cald la brun roscat si brun inchis.

Pentru permite controlul procesului de oxidare (ruginire), otelul Cor-Ten® este aliat cu mici cantitati de crom, nichel, cupru si fosfor. Daca otelul carbonic pierde in 10 ani 200 μm in grosime, Cor-Ten® se diminueaza cu numai 30-75 μm. Comportamentul anticoroziv al acestui material este influentat si de mediu, de consideratiile structurale si de proiectarea judicioasa a constructiei. Din acest motiv se recomanda utilizarea Cor-Ten® in cadrul unor sisteme de fatade ventilate.

Utilizat corect, Cor-Ten® se acopera cu un strat de oxid de fier care incetineste sau chiar impiedica procesul de coroziune. Folosit initial pentru aplicatii industriale, de la vagoanele de tren pentru transportul de carbune si aluminiu la statii de epurare a apei si fabrici de chimicale sau hartie, Cor-Ten® a atras atentia arhitectilor gratie aplicatiilor in placarea fatadelor si a valorii estetice.

Intensitatea si tenta nuantelor pe care le poate capata Cor-Ten® depind de conditiile atmosferice, astfel ca este recomandat ca procesul de coroziune sa se desfasoare concomitent pentru intreg ansamblul de materiale. La instalare casetele de fatada RSP realizate din Cor-Ten® au un aspect similar otelului carbonic, urmand ca in cateva luni sa capete patina data de oxidul de fier. In primii 2 ani ai procesului de coroziune, se recomanda instalarea de accesorii care sa controleze scurgerea apelor pluviale.


Compania finlandeza Ruukki este una dintre cele mai puternice producatoare si dezvoltatoare de solutii metalice la nivel mondial, prezenta in 24 de piete internationale, cu vanzari nete de 3,9 miliarde EUR. RUUKKI a realizat in Romania cea mai mare investitie greenfield din Europa, in valoare de 35 mil EUR, pentru crearea unui centru de productie local. Peste 15.000 de angajati lucreaza in centrele RUUKKI din intreaga lume. Portofoliul companiei include componente, produse si sisteme metalice complete - acoperis, fatade, panouri termoizolante pentru pereti si acoperis si solutii "la cheie" pentru industria constructiilor civile si industriale, structuri pentru poduri si constructii arhitecturale de anvergura. Actiunile companiei sunt listate la Bursa din Helsinki (corporatia Rautaruukki RTRKS).