Inapoi

San Francisco transforma un sit toxic in noua locatie a Centrului Mondial al Natiunilor Unite pentru Incalzirea Globala

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
sfclimatechangecenter1

Autor: Ariel Schwartz


Zona docurilor Hunter Point din San Francisco este un fost santier naval plin de reziduuri toxice si radioactive. Momentan gradul de toxicitate este atat de mare incat cei de la Agentia pentru Mediu a Statelor Unite a declarat zona ca fiind cea mai poluata din intreaga tara. Dar in loc sa lase acest sit sa se degenereze in continuare, autoritatile din San Francisco au facut publice intentia de a curata zona si de a construi "U.N Global Compact Center", un incubator pentru dezvoltarea ideilor ecologice si contracararea efectelor inclazirii globale. Proiectul va fi ales in urma unui concurs pana in 2012 iar investitia va cuprinde peste un milion de metri patrati de spatii agrementate LEED.

 

 

Reprezentantii orasului spera ca lucrarile sa inceapa in 2011 si atunci cand va fi finalizat, investitia de 20 milioane de dolari se va materializa in 80 000 de metri patrati care vor gazdui birouri, laboratoare si un centru de conferinte. Conform celor declarate de primarul Gavin Newsom, centrul "va servi drept punct de plecare pentru alte afaceri de susces care doresc sustinerea aceleasi cauze, la fel cum s-a intamplat cu Univeristatea din California si Institutul pentru studierea celulelor stem din Mission Bay care au regenerat economic zona." 

 

 

Exista niste obstacole care trebuiesc depasite inainte de inceperea lucrarilor, cea mai importanta fiind legata de reziduurile toxice din zona care nu pot fi complet curatate mai devreme de jumatatea anului 2012, ceea ce va face dificila incercarea autoritatilor din San Francisco de a termina constructia la finele aceluiasi an. Cu toate acestea Centrul U.N. Global Compact va fi un exemplu de transformare a unui sit toxic intr-o zona care sa sustina interesul in stiinta, inovatie si cercetare.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa